całki
Magda: całki− czy to jest dobrze zrobione
| | 1 | |
∫logx v= logx v'= |
|
|
| | x*ln10 | |
u= x u'= 1
| | x | | 1 | |
∫logx= xlogx − ∫ |
| dx = xlogx − |
| * x + c
|
| | x*ln10 | | ln10 | |
dobrze?
13 cze 16:21
calk: tak
13 cze 16:47
calk: teraz ty popatrz na moje z całkami (całki− na 2 sposoby) poniżej, możesz wypowiedzieć się w tym
temacie
13 cze 16:48
Magda: a wiesz jak rozwiazac to
| | 1 | |
∫ |
| dx   |
| | √4−9x2 | |
13 cze 16:53
Bogdan:
Magdo − czy masz jakieś wątpliwości do rozwiązań, które tu
98180 Ci przedstawiłem?
13 cze 18:08
Magda: ten przykład ∫logx rozwiazałam troche inaczej niż ty

a ten przykład zrobiłam tak jak kazaleś i czy jest dobrze
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| dx= |
| ∫ |
| |
| dt |
| | √4−9x2 | | 2 | | √1−(3x2)2 | | 2 | | √1−t2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
=26 ∫ |
| dt = |
| arcsint dt = |
| arcsin |
| x + C
|
| | √1−t2 | | 3 | | 3 | | 2 | |
dobrze
13 cze 18:21
Bogdan:
Niczego nie kazałem, wskazywałem sposób rozwiązania.
Jeśli chcesz sprawdzić, czy dobrze rozwiązałaś całkę, to wyznacz pochodną otrzymanego
wyniku. Jeśli ta pochodna jest równa funkcji podcałkowej, to całka jest dobrze rozwiązana.
| | 1 | | 3 | |
Wyznacz więc pochodną funkcji F(x) = |
| arcsinx |
| + C. |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | |
Jeśli F'(x) = |
| , to Twój wynik jest dobry. |
| | √4 − 9x2 | |
Sam przebieg rozwiązania tej całki jest poprawny.
13 cze 18:45