Proszę o pomoc. delta wychodzi mi źle
Kraft: Oblicz wyróżnik trójmianu kwadratowego. Podaj współrzędne wierzchołka paraboli oraz zbiór
wartości funkcji
y = −3/4x2 + x +a
12 cze 20:03
ICSP: zadanie z parametrem a?
12 cze 20:04
12 cze 20:05
Kraft: wiem ale Δ powinna być równa −2 a mi cały czas wychodzi 4
12 cze 20:08
Kraft: nie nie nie zamiast "a" powinno być 1
12 cze 20:09
ICSP: | | 3 | |
Δ = 12 − 4*− |
| * 1 = 1 + 3 = 4. |
| | 4 | |
Funkcja nie ma rpzypadkiem wzoru:
| | 3 | | 3 | |
y = |
| x2 + x + 1 albo y = − |
| x2 + x −1 |
| | 4 | | 4 | |
12 cze 20:25
Kraft: nie. wzór jest taki jak napisałam
12 cze 20:27
ICSP: to może skoro w miejscu współczynnika c napisałaś a. Pierwszą częścią zadania było wyliczenie
tego a?
12 cze 20:31
Kraft: pomyliło mi się.

wzór to y = −3/4x
2 + x + 1.
12 cze 20:44
ICSP: nadal Δ = 4.
12 cze 20:46
Kraft: niefajnie
12 cze 21:55
ICSP: czyli nie było pierwszej treści zadania?
12 cze 22:02