^^: daniel, już za późno pewnie, ale jakbyś jeszcze tutaj zajrzał to zerknij na
−−−−−>
http://matma.prv.pl/przeksztalcenia.php
−−−−−>
69
zwróć uwagę na postać kanoniczną, ma ona wartości, p oraz q. Podstawmy, np p = 2 oraz q=3 i
stwórzmy jakiś wzór funkcjii. y = (x−2)
2 + 3. To jest wzór funkcjii w postaci kanonicznej.
żeby sprowadzic do postaci ogólnej trzeba to po prostu wyliczyc ,tam jest wzór skruconego
mnożenia.
ale zajmijmy się tą postacią kanoniczną. te wartości p, q to inaczej wartości wektora, czyli
Ta funkcja −−−−−−> y = (x−2)
2 + 3.
To inaczej zwykła funkcja kwadratowa −−−−−−> y = x
2 przesunięta o wektor −−−−−> v = [2,3]
INNY PRZYKŁAD
Ta funkcja −−−−−−> y = (x+6)
2 + 4
To inaczej zwykła funkcja kwadratowa −−−−−−> y = x
2 przesunięta o wektor −−−−−> v = [−6,4]
INNY PRZYKŁAD
Ta funkcja −−−−−−> y = (x+4)
2 − 12
To inaczej zwykła funkcja kwadratowa −−−−−−> y = x
2 przesunięta o wektor −−−−−> v = [−4, −12]
Zwróć uwagę na to że pierwsza liczba ("p") to wzoru −−−−−> y = a(x−p)
2 + q jest podstawiana z
minusem.
Jeszcze powiem ci o co chodzi z tym "a".
NP INNY PRZYKŁAD
Ta funkcja −−−−−−> y = 3(x+6)
2 + 4
To inaczej zwykła funkcja kwadratowa −−−−−−> y = 3x
2 przesunięta o wektor −−−−−> v = [−6,4]
widzisz, że ta "trójka" to tutaj a (a=3, dla tego wzoru).