PROblem
TOmek: Rozwiąz równanie
c)tg3x=1 w zbiore (0,π)
tg3x=1 /tg
| | π | | 5π | | 9π | |
a w odp. mam x= |
| lub x= |
| lub x= |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
nie czaje , przeciez zbiór to: (0,π)
9 cze 21:57
TOmek:
9 cze 22:01
9 cze 22:04
Godzio:
| | π | | π | | π | |
tg3x = 1 ⇒ 3x = |
| + kπ ⇒ x = |
| + |
| * k [ teraz podstawiasz takie |
| | 4 | | 12 | | 3 | |
całkowite k żeby rozwiązania mieściły się w Twoim zbiorze (0,π), ( k = 0, k = 1, k = 2 ) ]
9 cze 22:10
TOmek: dzieki ,pieknie Godzio,wszystko jasne
9 cze 22:12
9 cze 22:14
Godzio:
rumpek
Dziś wieczorem (koło 00 − 01 ) napisze Ci parę takich przykładów
9 cze 23:04
rumpek: Dziękuję pięknie
9 cze 23:19
TOmek: a skąd mam wiedziec ,ze k={0,1,2} w zbiorze (0,π) przeciez to nie jest <0,π>
10 cze 20:21
Godzio:
To już sobie dopasowujesz
10 cze 20:23
Godzio:
Dla k = − 1
| | π | | 4 | | 3 | |
x = |
| − |
| π = − |
| π −− nie należy |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
Dla k = 0
Dla k = 1
Dla k = 2
Dla k = 3
| | 13 | |
x = |
| π −− nie należy |
| | 12 | |
I dalej nie szukasz
10 cze 20:24
TOmek: dziekuje królu
10 cze 20:26