2x^3+3x^2−10x−15=0
Matematyk: 2x3+3x2−10x−15=0
9 cze 20:13
krystek: Grupowanie wyrazów i wyłączanie wspólnego czynnika przed nawias.
Pierwsz z drugim wyłącz x2
trzeci z czwartym wyłącz −5
9 cze 20:15
Matematyk: x
2(2x+3)−5(2x+3) tak


i co dalej
9 cze 20:21
krystek: I nie widzisz wspólnego czynnika?( )
A nazywasz siebie MATEMATYKIEM
9 cze 20:25
Matematyk: xd najbardziej mi pomozesz jak rozwiazesz dalej i bede mogl sobie to przeanalizowac...
9 cze 20:26
kordek:
o Ty leniu wstrętny, weź się do nauki i nie profanuj swoim nickiem słowa matematyka,
9 cze 20:31
Matematyk: ok to patrz czy dobrze
9 cze 20:31
krystek: Popatrz 2(x+1) + y(x+1)= (x+1)(2+y).
Zbyt wymagający jesteś.
9 cze 20:32
Matematyk: 2(x+3)(x−√5)(x−√5)
x1=−3 x2=√5 x3=−√5
9 cze 20:34
Matematyk: ?
9 cze 20:35
krystek: (2x+3) dlaczego 2 wyrzuciłeś przed nawias i jeszcze źle!
9 cze 20:41
Matematyk: ehh... to niewiem to nie jest zadna praca domowa poprostu mam zadania przykladowe bez
rozwiazania i chodzi mi o to zeby zczaic ... wiec moglbys mi to rozwiazac?
9 cze 20:49
Matematyk: (2x+3)(x
2−5)

? co dalej..
9 cze 21:08
krystek: Tylko x1 miałeś poprawić x1=...
reszta dobrze.
9 cze 21:13
Matematyk: czyli x1 to bedzie 2x=−3 / :2x
x1=32
x1=112
9 cze 21:15
Matematyk: teraz dobrze
9 cze 21:16
krystek: Oczywiście gdybyś znak poprawny napisał (przenosiłeś 3 )
9 cze 21:21
krystek: I dzielisz przez 2 a nie 2x jak napisałeś.
9 cze 21:23
pucio: jak to
9 sty 21:26
ja123777: Istnieje inna forma: można znaleźć wyrażenie (x+a) i podzielić: gdzie a jest dzielnikiem
wyrazu wolnego:
15 dzieli się przez 1,3,5,15 : )
oraz

w(a)=0
2a3+3a2−10a−15=0
2x3+3x2−10x−15=0 / (x+a) = równanie
2 i tu kłania się delta
UJ pozdrawia
9 sty 21:35
Marq: Lol. Nie przynoś wstydu mojej uczelni

twierdzenie Bezouta mówi, że wielomian jest podzielny
przez (x−a), gdy a jest jego miejscem zerowym. Nie przez (x+a)
Poza tym 1
o w tym przypadku nie znajdziesz w dzielnikach 15 miejsca zerowego. Trzeba dzielniki
wyrazu wolnego podzielić przez dzielniki współczynnika przy najwyższej potędze i tam szukać
kandydata na pierwiastek.
Poza tym 2
o facet nie potrafi wyciągać przed nawias i rozłożyć na czynniki prostego
wielomianu, a Ty proponujesz mu twierdzenie o wymiernych pierwiastkach wielomianu?
9 sty 21:48
9 sty 21:53