Trygonometria
mały A: Witam. Pomoze ktoś

1. Jeżeli cos
2 30 + sin
2 30 = 1 to cos
2 60 + sin
2 60 = 2. Prawda czy fałsz. Uzasadnij odp.
2. Zbadaj czy dana równość jest tożsamością
(1+cos α)((U{1}:{sin α}) − ctg α) = sin α
9 cze 12:35
9 cze 12:41
Majka: dzięki. A ta tożsamość?
9 cze 12:48
mały A: czy to jest dobrze

1sin α −
cos αsin α +
cos αsin α −
cos 2 αsin α = sin α
1 − cos
2 α = sin
2 α
sin
2 α = sin
2 α
9 cze 13:00
kachamacha: za drugim ułamkiem jest +? potem *?
9 cze 13:03
mały A:
9 cze 13:08
mały A: (1 + cos α)(1sin α − ctg α) = sin α
9 cze 13:10
Klaudia: (1+cos α)(1/sin α − ctg α) =(1+cos α)(1/sin α − cos α/sin α)=(1+cos α)[(1−cos α)/sin α]=
(1−cos2 α)/sin α=sin2 α/sin α=sin α
9 cze 17:29