prosze o pomoc funkcja !
Artur.: Praca domowa. kompletnie nie wiem o co chodzi prosze o pomoc f. kwadratowa
1. Zbadaj czy poniższe funkcje mają miejsca zerowe. odp uzasadnij
a)f(x)=3x
2−3x=3
b)f(x)=0,4x
2−x+0,1
c)f(x)={3}x
2+6x−{3}
2. Wyznacz miejsca zerowe funkcji f.
a)f(x)=x
2−x−12
b)f(x)=−2x
2−3x−7
c)f(x)=x
2−x
d)f(x)=x
2−25
3. Zapisz wzr funkcji w postaci iloczynowej.
a)y=x
2+5x−6
b)y=3x
2−27
c)y=2(x−3)
2−8
d)y=x
2−2x−6
4. Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=−2(x−3)(x+4). Wyznacz jej miejsca zerowe oraz
współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji.
5. Dla jakich wartości k podana funkcja nie ma miejsc zerowych?
a)f(x)=kx
2−4x+3
b)f(x)=x
2−3x+k
c)f(x)=kx
2−kx+2k
d)f(x)=3k
2x
2−2kx+1
6. Wyznacz wszystkie wartości k , dla ktorych podana funkcja ma dwa miejsca zerowe.
a)f(x)=x
2−4kx+2k
2
b)f(x)=k
2x
2−(2k−1)x+1
7. Dla jakich wartości k podana funkcja ma jedno miejsce zerowe?
a)f(x)=x
2−(k−1)x−k
b)f(x)=−x
2+(k−2)x+1
Prosze o pomoc jestem zagrozony z matematyki... mam to zadane na jutro , nie mam czasu nawet
pomyslec glebiej bo ucze sie do zaliczania 2 sprawdzianow

z gory dzieki