pomocy
monika: a) w trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna ma długość 4 cm, a druga przyprostokątna ma
długość 3 i kąt przyprostokątnej ma miarę a. Oblicz sina,cosa,tga,ctga. b)w trójkącie
prostokątnym jedna przyprostokątnej ma długość 6cm,a przeciwprostokątna ma długość 8 i kąt
przy prostokątnej długości 6 ma miarę a. Oblicz sina,cosa,tga,ctga.
2 cze 16:09
asd:

−−−−−−>
397
2 cze 16:19
asd:

obliczamy przeciwprostokątną −−−> c
c
2 = 3
2+4
2 = 9+16 = 25
c =
√25 = 5
sinα =
45
cosα = u{3]{5}
tgα =
43
ctgα =
34
2 cze 16:21
asd:

w sposób analogiczny
a
2 + 6
2 = 8
2
a
2 = 64 − 36 = 28
a =
√24 = 2
√6
sinα =
2√68 =
√64
cosα =
68 =
34
tgα =
2√66 =
√63
ctgα =
62√6 =
6√612 =
√62
2 cze 16:29