Wykonaj działanie i podaj założenia.
angel2010:
x2−25/x−2 : x+5/x2−4
Wykonaj działanie i podaj założenia.
1 cze 08:16
krystek: Ułamek dzielimy przez ułamek mnożąc pierwszy przez odwrotność drugiego ułamka .
Pamiętaj o zastosowaniu wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
1 cze 08:52
ICSP: no i oczywiście dziedzina.
1 cze 09:22
angel2010: rozwiąże mi to ktoś
1 cze 09:31
ICSP: ja mogę dziedzinę obliczyć. Resztą zajmie się ktoś inny

D: x ∊ R{−5;−2;2}
1 cze 09:33
angel2010: dzięki
1 cze 09:35
angel2010: x
2−25/x−2 : x+5/x
2−4=x
2−25/x−2 * x
2−4/x+5=(x+5)(x−5)/x−2 *x+5/(x+2)(x−2)=..............
I co dalej

1 cze 09:44
Bogdan:
Pisz poprawnie, patrz uwaga:
97177
1 cze 09:50