omfala: Liczby 9, 3x-1, 3x2 (<-- x do potęgi 2), są trzema wyrazami malejącego ciągu
geometrycznego. Oblicz x.
7 kwi 23:22
Jakub: Korzystasz z własności ciągu geometrycznego (zobacz
279) i układasz równanie:
(3
x-1)
2 = 9 * 3
x2
3
2x-2 = 3
2 * 3
x2
3
2x-2 = 3
2+x2
2x-2 = 2+x
2
dalej rozwiązujesz, pewnie wyjdą ci dwa wyniki więc bierzesz ten który daje ciąg malejący
7 kwi 23:54
omfala: dalej: x
2 - 2x + 4 = 0
czyli: Δ=4-4*1*4= -12 (

)
8 kwi 12:37
g.: no niby tak, ale skoro Δ<0 to nie ma miejsc zerowych, znaczy sie nie ma rozwiązania.
8 kwi 14:10
Jakub: Jeżeli jest to zadanie z liceum, to w tym momencie można tylko stwierdzić, że nie
istnieje x rzeczywisty dla którego, to są trzy wyrazy ciągu geometrycznego.
Na pewnie dobrze przepisałeś treść?
8 kwi 14:49
omfala: 9, 3x+1, 3x-2 ups faktycznie mała pomyłka
8 kwi 22:20
omfala: tzn 9, 3x+1, 3x2
8 kwi 22:21
Jakub: To i tak układasz równanie z własności ciągu geometrycznego.
8 kwi 23:31