pomożecie ?
wojtek: pomożecie ?
Witam mam 3 zadanka
| | 1 | | √3 | | 1+√3 | |
1. (sin30 + sin60)2 − 2tg60 * tg30 = ( |
| + |
| )2 −2 = ( |
| )2 − 2 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2−2=0
czy to jest dobrze ? jeśli nie to prosiłbym o rozwiązanie tego
| | 1+2sin60 | | 1−sin30 | |
2. |
| + |
| |
| | 4cos45 | | 2cos45 | |
| | ba | |
3.Dane są odcinki długości a,b,c . Skonstruuj odcinek długości |
| |
| | a+c | |
29 maj 18:20
Bogdan:
Już raz pierwsze zadanie rozwiązałem tutaj
96634, nie dowierzasz?
Naucz się wzorów skróconego mnożenia.
(a + b)
= a
2 + 2ab + b
2
29 maj 18:42
wojtek: umiem wzory skróconego mnożenia ale nie zawsze wiem kiedy trzeba je zastosować
np. (3+8)2 mam to rozpisać zgodnie ze wzorem czy mogę dodać i wtedy spotęgować
czy to jest dobrze
x2+y2+2x−6y=0
x2+2x+1−1+y2−6y+9−9=0
(x+1)2 +(y−3)2=10
s=(−1,3) r= √10
29 maj 19:06
Bogdan:
Jeśli równanie okręgu ma postać: x
2 + y
2 + ax + by + c = 0, to jego środek S(x
0, y
0)
i długość promienia można wyznaczyć bardzo łatwo z zależności:
| | −a | | −b | |
x0 = |
| , y0 = |
| , r2 = x02 + y02 − c. |
| | 2 | | 2 | |
W tym przypadku: x
0 = −1, x
0 = 3, r
2 = 1 + 9 − 0 = 10, (x + 1)
2 + (y − 3)
2 = 10
29 maj 19:25