dobrze ?
wojtek: dobrze?
| | 1 | | √3 | | √3 | |
(sin30 + sin60)2 − 2tg60 * tg30 = ( |
| + |
| )2 − 2 *√3 * |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | √3 | | 3 | | √3 | | √3 | |
|
| +2* |
| * |
| + |
| −2= 1 + |
| − 2 = |
| − 1 |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
zad.
drzewo o wysokości 12 m złamał wiatr w taki sposób, że jego wierzchołek oparł się o ziemię.
Oblicz na jakiej wysokości zostało złamane drzewo, jeżeli złamana część tworzy z płaszczyzną
ziemi kąt o mierze 30 stopni
(rysunek sobie zrobiłem do tego ale nie będę go zamieszczał bo nie wiem jak rysować)
a więc jak do tego się zabrałem
h+x=12
x=2h
h+2h=12 −> h=4m, x=8m
zostało złamane na wysokości 4m
dobrze są te dwa zadanka ?
26 maj 15:13
wojtek: mógłby ktoś tak na szybko sprawdzić
26 maj 15:24
Bogdan:
Pierwsze źle, drugie dobrze, chociaż można je było rozwiązać prościej.
26 maj 15:31
wojtek: a mógłby mi ktoś to policzyć albo podać prawidłowy wynik ja będę tak kombinował żeby do niego
dojść bo rozumiem że są błędy wyłącznie rachunkowe
26 maj 15:58
wojtek: .
26 maj 18:59
Nie jestem mądry: 1)
| | 1 | | √3 | | √3 | | 4+2√3 | | −8+2√3 | | −4+√3 | |
( |
| + |
| )2−2√3* |
| = |
| −3= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
26 maj 19:11
Bogdan:
Wciąż pierwsze jest źle.
26 maj 19:36
Zuu.: | | 2cos30 | | sin30 | |
(sin30 + cos30)2 − |
| * |
| =1−2 = −1 |
| | sin30 | | cos30 | |
26 maj 22:17
Bogdan:
Rozwiązanie Zuu też nie jest poprawne
26 maj 22:23
Zuu.: jak to? czyli jak to rozwiązać wg cb?
26 maj 22:30
Bogdan:
| | 1 | | √3 | | √3 | |
(sin30o + sin60o)2 − 2*tg60o*tg30o = ( |
| + |
| )2 − 2*√3* |
| = |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 1 + √3) | | 1 + 2√3 + 3 | | 8 | | −4 + 2√3 | | 1 | |
= ( |
| )2 − 2 = |
| − |
| = |
| = |
| √3 − 1 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
albo
(sin30
o + sin60
o)
2 − 2*tg60
o*tg30
o = (sin30
o + cos30
o)
2 − 2*tg60
o*ctg60
o =
| | √3 | |
= sin230o + 2sin30ocos30o + cos230o − 2 = 1 + sin60o − 2 = |
| − 1 |
| | 2 | |
Skorzystałem z zależności: sin
2α + cos
2α = 1, tgα * ctgα = 1, 2sinαcosα = sin2α,
cosα = sin(90
o − α), tgα = ctg(90
o − α).
26 maj 23:03