Oblicz pole !!!
Niusia: Oblicz pole trójkąta ABC o wierzchołkach A=(1;−3) B=(3;3) C=(−3;5)
27 maj 20:23
27 maj 20:39
Niusia: Z wektora mam policzone a inaczej się nie da
27 maj 20:43
Grześ: można policzyć ze wzoru Herona, ale to troszkę jest liczenia.
Czyli musisz policzyć oddzielnie dł. każdego boku ze wzoru na dł. odcinka.
Potem podstawić do wzoru Herona:
P
Δ=
√p(p−a)(p−b)(p−c), gdzie p − połowa obwodu trójkata
27 maj 20:45
27 maj 20:48
Bogdan:
Dość często w takich zadaniach występuje trójkąt prostokątny, warto to sprawdzić.
|AB|
2 = (3 − 1)
2 + (3 + 3)
2 = 40,
|AC|
2 = (−3 − 1)
2 + (5 + 3)
2 = 80,
|BC|
2 = (−3 − 3)
2 + (5 − 3)
2 = 40.
Widzimy, że |AB|
2 + |BC|
2 = |AC|
2, a więc trójkąt jest prostokątny, a więc jego pole
| | 1 | |
jest równe P = |
| *|AB|*|BC| = ... |
| | 2 | |
27 maj 20:50