prawdopodobieństwa
marzena: Policjanci z drogówki na odcinku jednej z dróg krajowych mają 20% szans na złapanie kierowcy
przekraczającego prędkość (niektórzy kierowcy ostrzegają się światłami i CB). Jakie jest
prawdopodobieństwo tego, że na 5 przekraczających ograniczenie prędkości kierowców policja
zatrzyma i ukarze mandatem dokładnie dwóch?
proszę o pomoc w rozwiązaniu
27 maj 16:29
marzena: proszę może ktoś pomóc rozwiązać to zadanie?
27 maj 16:53
hwctel ix3:
20% i 48 promili
28 maj 11:05
marzena: NO TEGO NA EGZAMINIE NIE NAPISZĘ
28 maj 11:08
Grześ: Ja zaraz napiszę rozwiązanie
28 maj 11:19
Grześ: Korzystamy ze schematy Bernoulliego na liczbę sukcesów i porażek.
Wzór:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1025.html
Dane wypisujemy:
k=2, liczba sukcesów
n − 5 osób ( liczba prób)
p=1/5 ( prawdopodobieństwo sukcesu)
q=4/5 (prawdopodobieństwo porażki)
Podstawiamy do wzoru:
| | | | 1 | | 4 | | 5! | | 1 | | 1 | |
P5 (2) = | ( |
| )2*( |
| )3 = |
| *( |
| )5*43=2*5*( |
| )5*26= |
| | | 5 | | 5 | | 2!*3! | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 128 | |
= ( |
| )4*27= |
| , chyba błedu obliczeniowego nie zrobiłem |
| | 5 | | 625 | |
28 maj 11:25
marzena: czekam i zgóry dziękuję
28 maj 11:27
marzena: dzieki Grzesiu
28 maj 12:58