całka oznaczona
Karol: zastosowanie całki oznaczonej
oblicz pole figury powstałej przez obrót y=ex wokół osi x dla 0≤x≤1
P=∫ od 0 do 1 p{1−ex) dx
tak mi sie wydaje przynajmniej. Dalej stoję w miejscu...
25 maj 19:35
Karol: pardą
miało być
P= od 0 do 1 √(1−ex)
25 maj 19:36
Karol: naprawdę nikt?
25 maj 20:00
Godzio:
Wzór mamy taki:
P = 2π
ab∫f(x)
√1 + f'(x)2dx
f(x) = e
x
0 ≤ x ≤ 1
P = 2π *
01∫e
x *
√1 + e2xdx
Najpierw policzę całkę: ∫e
x *
√1 + e2xdx
∫e
x *
√1 + e2xdx = [e
x = t, e
xdx = dt ] = ∫
√1 + t2dt
Tą całkę masz policzoną przez
Bogdana tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/64111.html
| | 1 | |
∫√1 + t2dt = |
| (t√t2 + 1 + ln|t + √t2 + 1|) + C = |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| (ex√e2x + 1 + ln|ex + √e2x + 1|) + C |
| | 2 | |
| | 1 | |
P = 2π * |
| (ex√e2x + 1 + ln|ex + √e2x + 1|)|10 = |
| | 2 | |
= π * [ e
√e + 1 + ln|e +
√e + 1| −
√2 − ln|1 +
√2| ]
25 maj 20:38