Mateusz: ile to będzie
−3(x+2)(x−1)
25 maj 17:44
ziomek: ale co masz z tym zrobić? po prostu wymnożyć −3 przez nawias czy co?
25 maj 17:49
Mateusz: no. ale wyjedzie na to samo jak zamieni sie na postać ogólna (funkcje kwadratowe)
25 maj 17:51
rumpek:
−3 to współczynnik a i jest taki sam dla postaci kanonicznej, iloczynowej i ogólnej.
−3(x2 − x + 2x − 2) = −3(x2 + x − 2) = −3x2 − 3x + 6
liczysz p i q i masz ogólną
25 maj 17:54
Mateusz: ok. jeszcze jedno.
Zad.
Sporządź wykres funkcji:
f(x)=2x2+4x.
Na podstawie wykresu określ zbiór wartości i przedział monotoniczności
25 maj 17:56
25 maj 17:59