Rozwiąż nierówność POMOCY!
:): Rozwiąż nierówność:
| | 1−x | | 2x+3 | |
2: √0,16 + |
| ≥ |
| |
| | √2 | | √16 | |
i sprawdź, czy tę nierówność spełnia wartość poniższego wyrażenia :
| | 1 | | 3 | |
1,4: [ 50 − |
| ( 3,4 − 225 ) : √21425 ] − |
| |
| | √9 | | √225 | |
23 maj 13:50
Sandra: odświeżam, ponieważ mam podobne zadanko i nie wiem jak zrobic?
23 maj 23:09
Sandra: Nikt nie potrafi pomóc?
24 maj 08:14
asd: chwila
24 maj 08:20
Sandra: asd dasz radę
24 maj 08:49
asd: √0,16 + 1−x√2 ≥ 2x+3√16
pokolei staramy się to uprościć.
√0,16 = 0,4
√16 = 4
i spróbujmy wyciągnąc niewymierność z mianownika
0,4 + 1−x√2 * √2√2 ≥ 2x+34
sprubujmy to jakoś do wspólnego mianownika
0,4 + √2 − √2x2 ≥ 2x + 34
820 + 10√2 − 10√2x20 ≥ 10x + 1520
teraz na jedną stronę
820 + 10√2 − 10√2x20 − 10x + 1520 ≤ 0
i możemy wykonać działanie
−10√2x − 10x + 23 + 10√220 ≥ 0 /* 20
mianownik większy od zera czyli możemy przez niego podzielić i zostaje
−10√2x − 10x + 23 + 10√2 ≥ 0
wyciągamy przed nawias
−x(10√2 + 10) + 23 + 10√2 ≥ 0
możemy wyrażenie z x przenieść na druga stronę równania.
23 + 10√2 ≥ x(10√2 + 10)
i dzielimy przez (10√2 + 10) żeby zostało samo "x".
23 + 10√2 ≥ x(10√2 + 10) / (10√2 + 10)
23 + 10√2
−−−−−−−−−−−−−−− ≥ x
10√2 + 10
trzeba niewymierność usunąć.
23 + 10√2 10√2 − 10
−−−−−−−−−− * −−−−−−−−−−−−−−−−− ≥ x
10√2 + 10 10√2 − 10
230√2 − 230 + 200 − 100√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− ≥ x
200 − 100
130√2 − 30
−−−−−−−−−−−−−− ≥ x
100
tak w przybliżeniu
x ≤ 1,54
24 maj 08:49
asd: już robie 2 część narazie przeanaliżuj to co jestt
24 maj 08:50
Sandra: A ta 2 przed
√0,16 była brana tu pod uwagę czy nie? bo jakby mi jej brakowało, albo nie
widzę
24 maj 08:59
luk18: no własnie chyba nie... mi też wyszło jakoś inaczej to zadanie...
24 maj 09:13
Sandra: To jest takie pokręcone, wszystko się miesza w tym zadaniu:(
24 maj 09:16
asd:
1 3
1,4 : [5
0 − −−−−−−− (3,4 − 2
25) :
√21425 ] − −−−−−−−
√9 √225
te wzory m.in. będą pomocne −−−−−>
186
5
0 = 1
3,4 =
3410
2
25 =
125 =
2410
√21425 =
√6425 =
85 =
1610
√225 = 15
czyli możemy zapisać że:
1 3
1,4 : [5
0 − −−−−−−− (3,4 − 2
25) :
√21425 ] − −−−−−−− =
√9 √225
=
1410 : [1 −
13 (
3410 −
2410) :
85 ] −
315 =
trzeba pamiętać o kolejności wykonywania działań
1410 : [1 −
13 (
1010) :
85 ] −
315 =
=
1410 : [1 −
13 (
1010) :
85 ] −
315 =
=
1410 : [1 −
13 * 1 :
85 ] −
315 =
=
1410 : [1 −
13 :
85 ] −
315 =
=
1410 : [1 −
13 *
58 ] −
315 =
=
1410 : [1 −
524 ] −
315 =
=
1410 : [
1924 ] −
315 =
=
1410 : [
1924 ] −
315 =
=
1410 *
2419 −
315 =
=
336190 −
315 =
=
16895 −
315 =
= 1
7395 −
315 =
≈ 1,768421053 − 0,2 ≈ 1,568421053 ≈ 1,57
pamiętamy, że x ≤ 1,54, a więc liczba 1,57 (w przybliżeniu) nie należy do x.
24 maj 09:21
asd: ok sory w pierwszym jest błąd sprubuje jeszcze raz.
24 maj 09:21
asd: 2 : 0,4 + 1−x√2 ≥ 2x + 3√16
2 : 410 + √2 − √2x2 ≥ 2x+34
2 * 104 + 2√2 − 2√2x4 ≥ 2x+34
204 + 2√2 − 2√2x4 ≥ 2x+34
−2√2x − 2x + 2√2 + 174 ≥ 0
−2√2x − 2x + 2√2 + 17 ≥ 0
−x(2√2 + 2) + 2√2 + 17 ≥ 0
2√2 + 17 ≥ x(2√2 + 2)
2√2 + 17
−−−−−−−−−−−−−−−−− ≥ x
2√2 + 2
2√2 + 17 2√2 − 2
−−−−−−−−−−− * −−−−−−−−− ≥ x
2√2 + 2 2√2 −2
8 − 4√2 + 34√2 − 34
−−−−−−−−−−−−−−−−−− ≥ x
8−4
30√2 − 26
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− ≥ x
4
4,106601718 ≥ x
czyli teraz liczba 1,57 spełnia nierówność.
24 maj 09:32
asd: sprawdźcie prosze. i sandra jak będziesz robić na kartce to sprawdź te obliczenia jeszcze raz.
jak cos nie rozumiesz to pytaj.
24 maj 09:33