pomocy
mirek: oblicz odległosc miedzy punktami A =(−1,−2) B=(3,6) PROSZE O POMOC W ZADANIU.
18 maj 15:08
18 maj 15:11
mirek: dobrze a moze mi ktos tu obliczyc chce sprawdzic wynik swoj i czy moge pod pierwiastkiem dodac
liczby
18 maj 15:14
Bogdan:
To zróbmy odwrotnie, Ty podaj swój wynik, a ktoś go tu sprawdzi
18 maj 15:26
mirek: moj wynik to 12 dobry ten wynik
18 maj 15:27
oaxoaxoax: 12 ? Zapisz po kolei jak liczysz

.
18 maj 15:30
mirek: mam tak d=√4 do kwadratu +8 do kwadratu to wszystko pod pierwiastkiem a dale dodałem liczby i
mi d=√12do kwadratu
18 maj 15:41
Bogdan:
|AB| = √42 + 82 = ...
18 maj 15:42
mirek: no tak i potem to jest 12 do kwadratu tak
18 maj 15:46
Bogdan:
a jaka jest kolejność działań?
18 maj 15:47
mirek: no ja sie pytam czy moge dodac te liczby pod pierwiastkiem
18 maj 15:48
Bogdan:
pod pierwiastkiem dodajesz nie 4 i 8, ale 42 i 82
18 maj 15:50
mirek: no i mi wychodzi d=√12 do kwadratu
18 maj 15:56
mirek: no i jak moze takl byc
18 maj 16:10
m: Powinno wyjść 4√5
18 maj 16:14
mirek: napewno tak powino wyjsc wiec tak odległosc miedzy punktami ma byc a nie inna
18 maj 16:15
oaxoaxoax: Mirek, 42 = 16, 82=64, czyli √16+64=?
18 maj 16:16
mirek: a to trzeba pierwsze dac do kwadratu nie wolno dodac
18 maj 16:17
m: Nie wolno, potęgowanie zawsze jest przed dodawaniem.
18 maj 16:20
18 maj 17:26