przekształcenie
tn: witam,
w jaki sposób dokonać takich przekształceń wykresu funkcji
a)f(x+1)2
b)2f(x2)
c)f(1/2x3)
17 maj 07:17
podpis.:

2 pierwsze to będą parabole −−−−>
79
tutaj sobie poczytaj −−−−−>
i7
a) f(x+1)
2
to jest parabola f(x)=x
2 przesunięta o wektor [−1, 0]
ten rysunek to tylko taki szkic pamiętaj żeby się wszystko zgadzało z jednostkami.
17 maj 07:33
podpis.: b)
y = x2 i y' = 2y ==> y' = 2x2 ale chyba nie o to chodzi ?
17 maj 07:35
voltage: W b jest to po prostu przekształcenie y=k*f(x), k>0. U nas jest to:
2f(x2) k=2, rozciągamy więc tą parabolę w skali k=2 wzdłuż osi OY.
17 maj 07:42
voltage: W c natomiast masz przekształcenie typu: y=f(kx), k>0
| | 1 | | 1 | |
f( |
| x3) , k= |
| tutaj rozciąga się wzdłuż osi OX. Musisz więc rozciągnąć wykres 2x |
| | 2 | | 2 | |
wzdłuż osi OX
17 maj 07:47
tn: w jaki sposób dokonuje się rozciągania 2f(x2)
17 maj 18:32
podpis.: http://www.wykresyfunkcji.pl/zaawansowane.php
tutaj masz fajną stronę
wpisz sobie w dwa wzory −−−> y=x
2 i y=2x
2
według mnie to nie będzie rozciągnięcie tylko zwęrzenie, np:
jak funkcja dla x=3 miała wartość 9 to teraz będzie miała 2*9=18.
18 maj 07:29