podpis.: a)trzeba wymnożyć
(3x+4)(3x−4) <−−−− wzór skruconego możenia
55 (trzeci od góry)
9x
2 − 16 − 4x −2 = 10x + 10 −x +1
9x
2 −13x −29 = 0
Δ = 13
2 − 4*9*(−29) = 169 + 1044 = 1213
√Δ =
√1213
x
1 =
13 − √121318
x
2 =
13 + √121318
ale sprawdź czy dobrze przepisałĸaś treść zadania.
b)x+3 −2x + 7 = 1 − 3 + 2x
−3x = −9
x = 3
c)
√(x−1)22 =
√(x−1)4 =
√4x − 4 = 5 // obustronnie podnosimy do kwadratu.
4x − 4 = 25
4x − 4 = 25
4x = 29
x = 7
14
jeśli masz do tych zadań jakieś odpowiedzi to sprawdź, jesli się nie zgadza to może się
pomyliłem.
d)jeśli ma być 2x
√3−1 = x + 2
√3 + 2
2
√3x − x = 3 + 2
√3
x(2
√3 − 1) = 3 + 2
√3
3 + 2
√3 2
√3 + 1
x = −−−−−−−−−−−−−−−− * −−−−−−−−−−−−−
2
√3 − 1 2
√3 + 1
6
√3 + 3 + 12 + 2
√3
x = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(2
√3)
2 − 1
2
8
√3 + 15
x = −−−−−−−−−−−−−−−
11
e)
√x2 + 6x+9 = 5−x
zauważ że pod pierwiastkiem jest rozpisany wzór skróconego mnożenia.
√(x+3)2 = 5 − x
<−−−− jak jest pierwiastek z kwadratu to dajemy wartość bezwzględną. Będziemy więc mieć dwa
warianty, no bo jest wartość bezwzględna. −−−>
i4
|x+3| = 5−x
x+3 = 5−x ∨(lub) x+3 = −5 + x
2x=2 ∨(lub) 8 = 0
x = 1 ∨(lub) SPRZECZNOŚĆ
Odp.: x=1
ważne jest żebyś rozumiała jak to się rozwiązuje, jak coś to pytaj.
f)2 +
4x−72 = 2x − 1
12
sprowadzimy tak żeby był wspólny mianownik.
42 +
4x−72 =
4x2 −
32
4x−32 =
4x−32
x∊R, czyli dla dowolnego x rownnanie będzie prawdziwe.
g)
3x−76 −
2x−54 = 7{1}{2}
sprowadzimy do wspólnego mianownika −−−−> 12
mnożymy razy
22, {3}{3},
66 = 1
3x−76*
22 −
2x−54*
33 =
132*
66
6x−1412 −(
6x−1512 ) =
7812 mnożymy razy 12 i mamy
6x − 14 − 6x + 15 = 78
1 = 78
SPRZECZNOŚĆ
tym razem x∊∅ ("x" należy do zbioru pustego), czyli nie ma takiego x, które by spełniło to
równanie)
h)w tych 2 ostatnich podpunktach nie ma być czasem kwadratu i wzoru skruconego mnożenia ?
jeśli nie to 2x − 4 = 8
2x = 12
x = 6
a jeśli ma być (2x−4)
2 = 8
to
4x
2 − 16x + 16 − 8 = 0
4x
2 − 16x + 8 = 0 / dzielimy przez 4
x
2 − 4x + 2
Δ = (−4)
2 −4*1*2 = 16 − 8 = 8
√Δ =
√8 = 2
√2
x
1 =
4 − 2√22 = 2 −
√2
x
2 =
4 + 2√22 = 2 +
√2
i)jeżeli (2 − x) = 5
−x = 3
x = −3
a jeżeli
(2−x)
2 = 5 to
4 − 4x + x
2 = 5
x
2 − 4x − 1 = 0
Δ = (−4)
2 −4*1*(−1) = 16 + 4 = 20
√Δ = 2
√5
x
1 =
4 − 2√52 = 2 −
√5
x
2 =
4 + 2√52 = 2 +
√5