Geometria analityczna, wielomiany
Kamil: 1) Punkty A (0, 2), B(−2, −2), C(1, 1) są wierzchołkami trójkąta ABC. Prosta zawierająca
wysokość z wierzchołka C przecina prostą AB w punkcie D. Oblicz długość odcinka AD.
2) Liczby r1 i r2 są pierwiastkami wielomianu W(x). Znajdź trzeci pierwiastek wielomianu W(x)
jeśli: W(x) = 2x3 + (a + b)x2 + (5b + 2a)x−8 i r1 = 4 r2 = −2
Mam nadzieję, że pomożecie.
11 maj 19:26
Gustlik: ad 1)
Współrzędne wektora AB*→=[−2−0, −2−2]=[−2, −4]
Korzystam z:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1214.html
Prosta h (wysokość) ma równanie: −2x−4y+C=0
Podstawiam współrzedne C:
−2*1−4*1+C=0
−2−4+C=0
C=6
Równanie prostej h:
−2x−4y+6=0 /:2
−x−2y+3=0
| | |−0−2*2+3| | | |−1| | |
|AD|= |
| = |
| =√5{5}
|
| | √(−1)2+(−2)2 | | √5 | |
ad 2)
W(x) = 2x
3 + (a + b)x
2 + (5b + 2a)x−8 i r
1 = 4 r
2 = −2
W(4)=W(x) = 2*4
3 + (a + b)*4
2 + (5b + 2a)*4−8=128+16a+16b+20b+8a−8=
=24a+36b+120
W(−2)=W(x) = 2*(−2)
3 + (a + b)*(−2)
2 + (5b + 2a)*(−2)−8=
−16+4a+4b−10b−4a−8=−6b−24
{ 24a+36b+120=0
{ −6b−24=0
−6b=24 /:(−6)
b=−4
24a+36b+120=0 /:12
2a+3b+10=0
2a+3*(−4)+10=0
2a−12+10=0
2a=2 /:2
a=1
W(x)=2x
3 + (a + b)x
2 + (5b + 2a)x−8
W(x)=2x
3 + (1 − 4)x
2 + [5*(−4) + 2*1]x−8
W(x)=2x
3−3x
2−18x−8
Schemat Hornera:
2 −3 −18 −8
4 2 5 2 0
(x−4)(2x
2+5x+2)=0
Δ=25−4*2*2=25−16=9
√Δ=3
| | 1 | |
Odp: Ten trzeci pierwiastek to − |
| |
| | 2 | |
12 maj 02:00