fizyka zadanie
Atola: Często w celu zasilenia lampki rowerowej używa się dynama. Energia elektryczna może być
uzyskiwana, gdy podczas jazdy główka dynama dotyka opony koła rowerowego i w związku
z tym obraca się z częstotliwością proporcjonalną do częstotliwości obrotu kół. Rozważmy
sytuację, w której, gdy rowerzysta jedzie z prędkością 24 km/h, dynamo obraca się
z częstotliwością 100 Hz. Przy takiej częstotliwości obrotów dynamo zasila nominalnie
żaróweczkę o mocy 15 W przy napięciu 12 V.
a)Sporządź wykres zaleŜności napięcia na zaciskach dynama od czasu, gdy rower jedzie
z prędkością 24 km/h. Na osiach zaznacz odpowiednie wartości czasu w milisekundach
i napięcia w voltach. Wykres ma obejmować trzy pełne cykle.(niekoniecznie proszę o wykres tylko
o te wartości jak wyliczyć)
Bardzo proszę o pomoc

!
11 maj 16:25
Atola: jeśli ktoś by rozwiązał to ja mam odpowiedzi

bardzo proszę o pomoc!
11 maj 16:37
Atola: up
11 maj 17:26
Jakub:

W przykładzie a) to w zasadzie nie ma co robić. Rower jedzie ze stałą prędkością 24 km/h, więc
napięcie też jest stałe U=12V. Pytanie, ile trwają trzy pełne cykle. Częstotliwość to 100 Hz,
czyli dynamo się obraca 100 razy na sekundę, czyli jeden obrót trwa 1/100 s = 0,01 s = 10 ms.
Jeden obrót to jeden cykl, więc trzy obroty to trzy cykle.
11 maj 17:49
Atola: właśnie w odpowiedziach jest tak:
1pkt – wyskalowanie i opisanie osi
1pkt – wyznaczenie okresu 10 ms i amplitudy 17 V
1pkt – narysowanie prawidłowej sinusoidy
więc wychodzi na to ze wykres bedzie sinusoidą, ale nie mam pojęcia czemu
11 maj 18:06
Atola: nastepne podpunkty to:
b)
W tym samym układzie współrzędnych narysuj linią
przerywaną drugą zależność napięcia na zaciskach dynama od czasu, gdy rowerzysta jedzie
z prędkością 16 km/h.
c)Rowerzysta zamierzał wykorzystać dynamo do zasilania odtwarzacza muzyki, który
przystosowany jest do pracy z baterią o napięciu 9 V. W tym celu zamierzał podłączyć
szeregowo z dynamem diodę prostowniczą. Wyjaśnij, dlaczego przy jeździe z prędkością
24 km/h, wartość skutecznego napięcia na zaciskach takiego układu będzie wynosić 6V.
11 maj 18:09
Jakub:

a)
Nie do końca zrozumiałem polecenie. Narysowałem wykres napięcia skutecznego, a im chodziło o
wykres zwyczajnego napięcia.
Prąd powstały w dynamie, będzie prądem przemiennym. Takie źródła prądu zawsze wytwarzają prąd
przemienny. Napięcie 12V to napięcie skuteczne. Tak samo jak napięcie 230V w kontakcie. To
napięcie się waha od −U
max do +U
max. Maksymalną wartość możesz wyliczyć ze wzoru
U
max = U
sk√2 ≈ 12 * 1,41 ≈ 17 V
Zrobiłem rysunek tylko z dwoma cyklami, bo więcej się nie zmieściło. Dorysuj jeszcze jeden.
Popraw też wykres sinusoidy, aby porządnie wyglądała jak tutaj
426.
11 maj 18:47
Atola: dzięki ogromne

właśnie miałam problem z wyliczeniem tego napięcia, ale teraz juz jest jasne

dzięki
11 maj 18:58
Jakub: b)
Rowerzysta jedzie wolniej z prędkością 16 km/h. Nowa prędkość to
1624 =
23 starej.
Częstotliwość dynama, więc też będzie mniejsza
23*100 ≈ 66,7 Hz Czas jednego cyklu
będzie trwał zatem 1/66,7 ≈ 0,015 s = 15 ms. Rysujesz podobnie, tylko sinusoida jest wydłużona
o okresie 15 ms. Napięcie maksymalne pozostaje jednak bez zmian 17 V.
c)
Napięcie skuteczne U
sk prądu przemiennego o napięciu maksymalnym U
max to napięcie prądu
stałego, który ma taką samą moc co prąd przemienny. Wzór jest taki jak już pisałem
| | Umax | |
Usk = |
| . Jeżeli rowerzysta podłączył diodę prostowniczą, to spowodowała ona, |
| | √2 | |
że prąd nie płynie w jedną stronę. Jej wykres to sinusoida, której wymazano np. dolne
"brzuszki". Taki prąd ma o połowę mniejszą moc, więc jego napięcie skuteczne, też jest o
połowę mniejsze.
U
sk =
12*12 V = 6 V
11 maj 20:50