Rozloz na czynniki
kjh: Rozloz na czynniki x3 −2x2 +1
Nic tu nie widzę, prosze o pomoc w tym zadaniu
10 maj 12:37
K+K:

jako wielomian to potraktuj
W(x)=x
3−2x
2+1
W(1)=0
potem schemat jak wyżej na rysunki co daje ci funkcję kwadratową x
2−x−1=0 obliczasz deltę i
pierwiastki i masz juz czynniki
10 maj 12:45
kjh: skad Ci sie wzielo x2−x−1=0?
10 maj 13:02
Mila: sprawdzamy liczby które dzielą sie przez wyraz wolny .w tym zadaniu wyraz wolny =1 czyli jego
dzielniki to −1 i 1
podstawiam −1 za x0
(−1)3−2(−1)2+1=−1−2+1=−2
podstawiam 1 za x
13−2*12+1=1−2+1=0 wynik=0 czyli 1 jest piewiastkiem wielomianu.a jeżeli 1 jest pierwiastkiem
to wielomian dzieli sie przez x−1
x2−x −1
x3−2x2+1 : x−1
−x3+x2
−x2+1
x2−x
−x+1
x−1
= = x3−2x2+1=(x2−x−1) (x−1)
10 maj 13:13
10 maj 13:16
kjh: x6+16X+64 wszystkie wyrazy dziela sie przez 4, więc bedzie (x5+16x+64)(x−4)?
10 maj 13:27
K+K: tak
10 maj 13:29
kjh: pomyłka x6+16x3 + 64, wszystkie wyrazy dziela sie przez 4, wiec bedzie (x7+16x4+64x):(x−4)?
10 maj 13:37
kjh: znow pomylka, 4x7 + 16*4x3+ 64*4(x−4) = bedzie tak?
10 maj 13:42
K+K: tak
10 maj 13:42
Esia: Rozloz na czynniki
x3 −2x2 +1 = x3 − 2x2 +1 = x * x * x − 2 * x * x + 1
10 maj 13:44
kjh: może ktos zrobic krok po kroku x6 + 16x3+64?
x3*x3 + 2*8x3 + 2*32
10 maj 15:15
kjh: mnie wyszlo
x3(x3+8)8(x3+8)= (x3+8)3 , m. zerowym jest liczba −2
10 maj 15:19
kjh: mylę się?
10 maj 15:19
ania: moze ktos zrobić x3 − 1/2x2 + x − 1/2
28 wrz 10:33
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x3 − |
| x2 + x − |
| = x2(x − |
| ) + 1(x − |
| ) = (x2 + 1)(x − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Na przyszłość zapisz przykład ładniej − nie chce się domyślać o co komuś chodziło.
28 wrz 13:36
Brodzio: 2x4+x3+3x2+x+1
5 paź 16:49
ICSP: 2x4 + x3 + x2 + 2x2 + x + 1 = x2(2x2 + x + 1) + (2x2 + x + 1) = (x2+1)(2x2 + x + 1)
oczywiste grupowanie.
5 paź 16:51
heni: x3+x2−3x+1
5 paź 17:11
heni: Mógłby ktoś rozpisać ten wielomian
5 paź 17:26
ICSP: och dla Ciebie wszystko :
x3 − x2 + 2x2 − 2x2 − 2x − x + 1 = x2(x−1) + 2x(x−1) −1(x−1) = (x−1)(x2 + 2x − 1)
5 paź 17:30
ICSP: i z delty rozpiszesz już sobie ten drugi nawias.
5 paź 17:30
Piotr:
albo podzielic przez (x−1)
5 paź 17:32
heni: a gdzie jest rozłożony −2x2, bo nie widzę
5 paź 17:44
heni: −2x2 jest w tym przykładzie rozłożony? Ten przykład miałam jako dodatkowy, więc proszę się nie
złościć w razie gdyby było to łatwe
5 paź 18:08
nikola: 10ab+5ac+4bd+2cd
7 lis 16:38