matematykaszkolna.pl
jak w nicku Pytanie nie zadanie:): Nie pamiętam jak wyglądają przedziały, domknięty jest > czy ) ? Wtedy otwarty będzie tym drugim... A jeśli chodzi o wykres to domknięty to tak: -------------------------------------------------------\ \ \ czy tak: -------------------------------------------------------| | | ? Chodzi mi oczywiście o te kreski odchodzące przy końcach. A kiedy kropka zamalowana, a kiedy pusta? emotikonka
27 lut 16:29
Eta: Witam! więc tak: x€<a,b> to a ≤ x ≤b ( przedział obustronnie domknięty) ............... I I w a i b kółeczko zamalowane --------a-----------b---->x bo włącznie z a i b jeżeli: x€ (a,b) to a< x < b ( obustronnie otwarty czyli bez a i b) wtedy w a i b obydwa kółeczka puste jeżeli x€ <a,b) to a≤ x <b ( przedział lewostronnie domknięty prawostronnie otwarty) czyli z lewej więc w a kółeczko zamalowane z prawej czyli w b kółeczko puste dla x€ ( a, b> odwrotnie!
27 lut 16:44
Pytanie nie zadanie:): Czyli zawsze jak ( to puste kółeczko, a jak < to zamalowane! emotikonka I ( to zawsze przedział otwarty, a < to zawsze zamknięty. emotikonka Dzięki, jeny! Tylko nie rozumiem wykresu, od czego zależy czy ta kreseczka będzie prosta czy pochyła?
27 lut 16:52
Eta: Nie bardzo wiem o co pytasz? ...jaka prosta i jaka pochyła? Jeżeli masz już : albo zamalowane kółeczko albo puste! To wszystko jasne! Kto tak Was uczy? ( o jakiś pochyłych czy prostych?) To chyba "średniowieczny" nauczyciel emotikonka
27 lut 16:56
Pytanie nie zadanie:): Taaka kosa. Dzięki za tamto, najważniejsze jest! emotikonka
27 lut 17:08
b.: tutaj są ładniejsze rysunki 7 emotikonka
27 lut 18:47
Eta: emotikonka
27 lut 19:01
Eta: Piękne rysunki! Pozdrawiam "b" emotikonka
27 lut 19:02
b.: pozdrowienia! emotikonka a przy okazji, odkryłem sposób na dawanie bezpośrednich odnośników do innych postów: wystarczy dać w nawiasach ../forum/nr-postu np. ../forum/9487
27 lut 19:06
lubieHerbate: O to właśnie chodziło! emotikonka Hehe.
27 lut 20:45
Eta: emotikonka trzeba przeglądać odpowiednie działy na forum! Po to one tam są emotikonka
27 lut 20:46