Funkcja liniowa
elena20111: Prosze o Pomoc jak rozwiąć takie zadanie
Napisz wzór funkcji liniowej ,której wykres przechodzi przez punkty A=(6,3),B=(3,4)
7 maj 16:09
7 maj 16:11
elena20111: i jak obliczyc to wedugł tego wzoru
7 maj 19:47
Eta:
wspólczynnik kierunkowy :
| | yB−yA | | 4−3 | | 1 | |
aAB= |
| = |
| = − |
|
|
| | xB−xA | | 3−6 | | 3 | |
| | 1 | |
prosta AB: y= − |
| ( x−xA) +yA
|
| | 3 | |
y= .......... dokończ
7 maj 20:09
Pepsi2092: Musisz rozwiązac układ równań podany przez
bumpa, najlepiej metodą podstawiania, albo
jedziesz ze wzorów jak
Eta Ci zaproponowała
7 maj 20:13
elena20111: prosze sprawdzcie czy to jest dobrze bo chyba cos pomieszałam
A=6,3 B=3,4
(3−6)(y−3)=(4−3)x−6
5(y−3)=1(x−6)
y−3=1−6
y=1−6+3
y=1+3
7 maj 20:32
Eta:
(3−6) = −3
7 maj 20:35
bump: A=(6,3) B=(3,4)
(3−6)(y−3)=(4−3)(x−6)
−3(y−3)=(x−6)
−3y+9=x−6
−3y=x−15
7 maj 20:37
Eta:
i masz:
−3( y−3) = 1(x−6)
−3y+9 = x −6
−3y= x −15 /: (−3)
to samo co Ci napisałam
7 maj 20:39
Eta:
No i teraz superr
7 maj 20:39
Eta:
He he

... nie zauważyłam,że to rozwiązał
bump
7 maj 20:40
Pepsi2092: Powiem szczerze, że nie wiem skąd Ci się wzięły takie obliczenia i po co liczysz y jak masz
podany

Obczaj: ogólny wzór funkcji liniowej jest taki: y=ax+b. Teraz podstawiasz pod niego współrzędne
punktu A=(x,y), czyli (6,3) za x podstawiasz we wzorze 6, za y 3. To samo robisz z punktem
B=(3,4) czyli masz:
{3=6a+b
{4=3a+b
I masz uklad równań z dwiema niewiadomymi. rozwiązujesz go:
{b=3−6a
{4=3a+3−6a − za b podstawiasz (3−6a)
{b=3−6a
{4−3=−3a
{b=3−6a
{−3a=1||/−3
{b=3−6a
{b=3−2
{b=1
Masz wyliczone a i b, teraz aby ustalic wzór funkcji musisz podstawić za a i b te liczby które
wyliczyliśmy, czyli :
y=ax+b
Zatem wzór Twojej funkcji bedzie taki:
i koniec

mam nadzieję, że zrozumiesz
7 maj 20:47
Pepsi2092: | | 1 | |
Zrobiłem błąd rachunkowy, bo b=3−6*− |
| więc sorka, powinno byc 5 ale reszta i sposób jest |
| | 3 | |
chyba ok

Sorki za pomyłke
7 maj 20:51
elena20111: czyli wzór funkcji y=−jedna trzecia x+5
10 maj 09:45