Wektory, iloczyn skalarny
kylo: Wiadomo, ze |a|=2 , |b|=3 oraz A o B= −4 . Oblicz:
(a+2b) o (b−3a)
P.S. 1.To wszystko to sa wektory i powinny miec strzalke nad litera, ale nie bardzo wiem jak to
zrobic.
2. A o B − uzylem wielkich liter zeby nie mylilo sie z "kolkiem (o)"
3. Zadanie powinno byc proste, ale chyba czegos nie wiem z tych tematow.
4. Nie mam polskich znakow, z gory za to przepraszam.
7 maj 16:09
Jack:
(a+2b) o (b−3a)=aob − 3 aoa+2 bob−6 aob
gdzie aoa=|a|*|a|*cos(∡a,a)=|a|2 (bo cos 0o=1, [kosinus 0 stopni])
podobnie oczywiscie dla: b o b=|b|2
7 maj 16:44
pomagacz:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1629.html
z tego co widzę na tej stronie(linku powyżej), powinniśmy obliczyć kąt między a i b
od razu ustalmy, że to kółko to jest to "□"
a □ b = a*b*cos(α) = −4
a*b*cos(α) = −4
cos(α) = −
4a*b
cos(α) = −u(4}{6}
cos(α) = −
23 ≈ − 0,6667
α ≈ 131,8 stopni
http://www.wolframalpha.com/input/?i=cos%5E-1%28-2%2F3%29
(a + 2b) □ (b − 3a) = (a + 2b) * (b − 3a) * cos(α)
wykonujemy działania w nawiasach, bo wartość bezwzględna jest zawsze większa od zera, tak na
studiach jest przyjęte, bo wektor jest zawsze dodatni, nie ujemny.
czyli:
(a + 2b) □ (b − 3a) = (2 + 2*3) * (3 − 3*2) * cos(α)
(a + 2b) □ (b − 3a) = 8 * (−3) * (−
23)
a dalej to prosta droga, możesz zamiast długiego wyrażenia (a + 2b) □ (b − 3a) zamienić na np.
x i wyliczyć wszystko pod x, a później zamiast x podać (a + 2b) □ (b − 3a) = wynik
Pozdro
7 maj 16:47
kylo: Dziekuje wam bardzo.
Jack− nie bylem pewien czy tak mozna, wlasnie tego mi brakowalo.
pomagacz− zaraz sobie sprawdze czy wszsytko dobrze wyjdzie, bo jednak nei jestem pewien czy
cos(a) wyliczony na poczatku i ten ktory uzyles pozniej to ten sam. W sensie nie jestem pewny
czy po dodaniu wektorow kat bedzie ten sam, ale zaraz sprawdze. Mimo wszystko dziekuje jeszcze
raz.
7 maj 17:03