5 maj 18:17
Kuba: Zadanie 1.
Uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej k liczba k6 − 2k4 + k2 jest podzielna przez 36.
k6 − 2k4 + k2
k6 − k4−k4 + k2
k4(k2−1)−k2(k2−1)=
(k4−k2)(k−1)(k+1)=
(k2−k)(k2+k)(k−1)(k+1)=
(k−1)(k+1)(k−1)(k+1)k2=
k2(k−1)2(k+1)2=
[k(k−1)(k+1)]2
Słownie:
Iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych jest podzielny przez 6 stąd kwadrat tego iloczynu
jest podzielny przez 36.
Ja tak uzasadniłem nie wiem czy dobrze, nie bijcie!
5 maj 18:35
Kuba: Zadanie 2
| | a | | b | |
Uzasadnij, że jeżeli a ≠ b , a ≠ c , b ≠ c i a + b = 2c , to |
| + |
| =2 |
| | a−c | | b−c | |
| a(b−c)+b(a−c) | |
| =2 |
| (a−c)(b−c) | |
| ab−ac+ab−bc) | |
| =2 |
| (a−c)(b−c) | |
2ab−2c
2=2(a−c)(b−c)
2ab−2c
2=2ab−2ac−2bc+2c
2
−4c
2=−2ac−2bc
−4c
2=−2c(a+b)
−4c
2=−2c(2c)
−4c
2=−4c
2
L=P
Mam nadzieje że dobrze, znowu nie bijcie!
5 maj 18:39
Kosmos: haa ja tak samo zrobiłem
5 maj 18:40
Kosmos: ale Godzio chyba nas zbije
5 maj 18:41
Kuba: Zadanie 3
Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których równanie
x2 − 4mx − m3 + 6m2 + m − 2 = 0 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste x1 , x2 takie, że
(x1−x2)2<8m+8
I − Δ>0
II − (x1−x2)2<8m+8
I − 16m2+4m3−24m2−4m+8>0
4m3−8m2−4m+8>0
4m(m2−1)−8(m2−1)>0
(m−1)(m+1)(4m−8)>0
m∊(−1,1)u(2,+∞)
II − {x1}2−2x1x2+{x2}2+2x1x2−2x1x2<8m−8
(x1+x2)2−4x1x2−8m+8<0
16m2−4(− m3 + 6m2 + m − 2)−8m−8<0
16m2+4m3 − 24m2 − 4m + 8−8m−8<0
4m3 −8m2 −12m<0
m3 −2m2 −3m<0
m(m2 −2m −3)<0
Δ=4+12
m1=3
m2=−1
m(m+1)(m−3)<0
m∊(−∞,−1)u(0,3)
I i II m∊(2,3)
5 maj 18:50
Patryks: To ja mam podobnie jak Wy Oby dobrze
5 maj 18:50
M4ciek: 3 mam inaczej : m∊(0,1) ∪ (2,3)
5 maj 18:55
Kuba: Zadanie 4
Rozwiąż równanie 2sin2x − 2sin2x cos x = 1− cos x w przedziale <0,2π>
2−2cos2x−2(cosx−cos3x)−1+cosx=0
2−2cos2x−2cosx+2cos3x−1+cosx=0
2cos3x−2cos2x−cosx+1=0
2cos2x(cosx−1)−(cox−1)=0
(cosx−1)(√2cosx−1)(√2cosx+1)=0
cosx=1
x1=0π
x2=2π
cosx=√2/2
x3=π/4
x4=7/4π
cosx=−√2/2
x5=3/4π
x6=5/4π
5 maj 18:55
wewe: yeah

3 zadania poki co mam tak samo
5 maj 18:56
ICSP: łoo trygonometrię ma dobrze xD Chyba pierwszy raz w życiu

W zadaniu z parametrem do
dowaliłem coś takiego
5 maj 18:59
rumpek:
Kuba w zadaniu 3: m∊(0,1)U(2,3)
5 maj 19:00
rumpek: ICSP ile będzie ?
5 maj 19:01
Kuba: Zadanie 5
O ciągu (x
n ) dla n ≥1 wiadomo, że:
a) ciąg ( a
n) określony wzorem 3
xn dla n ≥1 jest geometryczny o ilorazie q = 27 .
b) x
1+x
2...x
10=145.
Oblicz x
1
a
2=3
x1*3
3
3
x2=3
x1*3
3
x
2=x
1+3
a
3=3
x1*(3
3)
2
x
3=x
1+6
x
3−x
2=r
r=3
a
10=....
x
10=x
1+9r
S
n=2x
1+9r/2 *10
145= 2x
1+9r *5
2x
1=2
x
1=1
Dalszy ciąg zaraz, bo fakty lecą
5 maj 19:02
ICSP: podstawa 100% rozszerzenie około 70%
5 maj 19:02
ICSP: x
1 = 1 k***a z******y jestem

5 maj 19:02
Kuba: ajj faktycznie w zadaniu 3, no to mi punkt ukradną
5 maj 19:03
M4ciek:
x
1 jest
5 maj 19:04
M4ciek:
Pytanie do ekspertow :
1.Czy dostane punkt za wypisanie zbioru Ω ? Ω = 7
2 = 49
Zbior A zle wypisalem .... i mam P(A) za male

2.Sa punkty za rysunki

?
3.Czy jak mi wyszlo z graniastoslupem X
w = 1
I na koncu policzylem f(1) = 12 i dalem odp. bok = 12 to czy mam punkty do czasu wyliczenia
(prawidlowego x
w = 1 i odejma mi tylko za odpowiedz?
5 maj 19:07
Matt: 1. Sądzę że tak. Ja też mam Ω dobrą

A wyliczenia złe.. (Zapomniałem że 3+3=6 xD )
5 maj 19:11
kamis:
7.
x2 + y2 + 2x − 2y − 3 = 0
Po przekształceniu:
(x + 1)2 + (y − 1)2 = 5
Współrzędne środka S =(−1, 1)
Długość promienia r = √5
Przez punkty B i C oznaczmy punkty styczności. Wówczas z twierdzenia o dwóch stycznych do
okręgu:
|BA| = |CA|
|SA| = √10
Z tw. Pitagorasa dla ΔSBA
|BA|2 + r2 = |SA|2
|BA|2 = 5
|BA| = √5
Oznacza to, że czworokąt ABCS jest kwadratem (boki tej samej długości i kąt 90 stopni, pomiędzy
promieniem, a styczną), zatem kąt między stycznymi jest równy 90 stopni.
5 maj 19:12
Kuba:

b=8
√3/3
1/2b=8
√3/6
| | 192 | | 128√3 | |
d2=64+ |
| − |
| *√3/2= |
| | 36 | | 6 | |
hmm na maturze wyszło mi widocznie źle ....
5 maj 19:20
rumpek: Matko co to
5 maj 19:21
5 maj 19:22
Vizer: Dobrze mu wyszło
5 maj 19:22
rumpek:
| 4√21 | |
| powinno wyjść  |
| 3 | |
5 maj 19:25
Vizer: | | 112 | |
wiesz myśle, że jak by zostawił √ |
| to by nie ucieli punktow |
| | 3 | |
5 maj 19:25
Kuba: mam nadzieje że za błędy w liczeniu odejmują tylko po 1 punkcie...
5 maj 19:29
luk18: Ja też...
5 maj 19:30
kamis:
12.
P(A ∩ B') = P(A) + P(B') − P(A ∪ B')
P(A ∩ B') = 1,2 − P(A ∪ B')
1,2 − P(A ∪ B') ≤ 0,3
− P(A ∪ B') ≤ −0,9 |* (−1)
P(A ∪ B') ≥ 0,9
P(A) = 0,9
P(A ∪ B') ≥ P(A), więc P(A ∪ B') ≥ 0,9
5 maj 19:31
maturka: zad. 12
P(B')=0,3
Zatem P(A∩B') musi być mniejszy lub równy 0,3 (no bo nie może być większy, iloczyn to część
wspólna zbiorów)
ja to tak zrobiłem
a wcześniej przez 20min męczyłem się innymi sposobami xD
5 maj 19:52
wewe: @matura ja dokladnie tak samo, patrzyles moze gdzies czy to jest dobrze zrobione ?
5 maj 20:08
Maturzysta:
podstawa zaj****/bardzo łatwa... <90% to hańba.
rozszerzenie zupełnie inna bajka... powyżej 70% trzeba było się wykazać wiedzą...
5 maj 20:11
Patryks: Jak myślicie ile bedzie trzeb miec około punktów z maty żeby na agh się dostac ? Na powiedzmy
robotyke lub inny kierunek ?
5 maj 20:12
Epo: Z podstawy około 100, a rozszerzona 85. Oczywiście bez rozszerzonego angielskiego się nie
dostaniesz
5 maj 20:14
M4ciek:
Policzy to ktos :

Oblicz, ile jest liczb ośmiocyfrowych, w zapisie których nie występuje zero, natomiast
występują dwie dwójki i występują trzy trójki.
5 maj 20:18
5 maj 20:19
M4ciek:
Rozwiazalbys do konca?
5 maj 20:20
Vizer: | 8*7*6 | | 5*4 | |
| * |
| *343=56*10*343=192080 |
| 6 | | 2 | |
5 maj 20:22
5 maj 20:22
Epo: To stare progi. W tamtym roku na robotyke 908.
5 maj 20:29
M4ciek:
Pytanie do ekspertow :
1.Sa punkty za rysunki ?
2.Czy jak mi wyszlo z graniastoslupem Xw = 1 I na koncu policzylem f(1) = 12 i dalem odp. bok =
12 to czy mam punkty do czasu wyliczenia (prawidlowego xw = 1 i odejma mi tylko za odpowiedz?
5 maj 20:30
;;: czyli w tym roku jeszcze niższe
5 maj 20:30
Kuba: jakby ktoś chciał i mógł spojrzeć byłbym wdzięczny, moje rozwiązanie zadania z
prawdopodobieństwa
taka trochę kpina, nie bijcie za to

ale powiedzcie czemu to jest źle
http://img197.imageshack.us/i/prawds.jpg/
5 maj 20:31
bart: mozna tak

bierzemy max prawdopodobienstwo.. P(AuB')=1
P(AuB')=P(A)+P(B)−P(AnB')
1=0,9+0,3−P(AnB')
P(AnB')=0,2 − maxymalne
a 0,2≤0,3
tak na chlopski rozum
5 maj 20:38
rumpek: Ją już odpowiedzi na zadania.info
5 maj 20:38
bart: link!
5 maj 20:39
rumpek: Płatny!
5 maj 20:40
5 maj 20:40
rumpek: w sensie aby dostać się tam trzeba sms wysłać lub miec abonament
5 maj 20:41
bart: pf..

ale sobie zarobia dzisiaj
5 maj 20:42
xox: mógłby mi ktoś wytłumaczyć zadanie 9? bo coś chyba mi sie z......ło.
(prymitywnym sposobem)
∟∟∟∟∟∟∟∟ <− liczba 8−cyfrowa. dwie dwójki i trzy trójki.
Pierwszą dwójkę mogę ustawić na 8 sposobów.
Drugą dwójkę mogę ustawić na 7 sposobów.
Pierwszą trójkę mogę ustawić na 6 sposobów.
Drugą trójkę mogę ustawić na 5 sposobów.
Trzecią trójkę mogę ustawić na 4 sposobów.
i tu ZAĆMIENIE = 8*7*6*5*4 = 6720
teraz DODAĆ czy POMNOŻYĆ?
chyba pomnożyć. szkoda, że przekonano mnie o tym po fakcie −_____________−
i dalej:
pozostałych liczb zostało: {1, 4, 5, 6, 7, 8, 9} = 73 = 343
można je ustawić na 3! sposobów
6 * 343 + 6720 = 2058 + 6720 = 8778.
Po wymnożeniu = 6720 * 2058 = 13 829 760 O____ o
5 maj 20:42
rumpek: bart podaj maila to ci wyślę
5 maj 20:43
rumpek: Tylko coś im chyba 6 kuleje, napisałem już do nich. Większość ma odpowiedź
5 maj 20:45
bart:
5 maj 20:45
Patryks: Przyglądając się diagramowi możemy zauważyć, że
P (A ∩ B′) = P (A ∖ B) = P (A )− P (A ∩ B ) = 0,9 − P(A ∩ B).
Musimy więc oszacować P(A ∩ B ) . Korzystamy z niezastąpionego wzoru na sumę zdarzeń
P(A ∪ B) = P (A )+ P (B) − P (A ∩ B ).
W szczególności
1 ≥ P(A ∪ B) = P (A )+ P(B )− P (A ∩ B ) = 0,9+ 0,7 − P(A ∩ B) − 0,6 ≥ −P (A ∩ B).
Mamy stąd
′ P (A ∩ B ) = 0,9 − P (A ∩ B ) ≤ 0,9− 0,6 = 0,3.
5 maj 20:46
Bogdan:
Zadanie 2 z poziomu rozszerzonego (treść wyżej podał Kuba).
Proponuję takie rozwiązanie:
| a | | b | | a | | b | |
| + |
| = |
| + |
| =
|
| a − c | | b − c | | | | | |
| | 2a | | 2b | | 2a | | 2b | | 2(a − b) | |
= |
| + |
| = |
| − |
| = |
| = 2 |
| | 2a − a − b | | 2b − a − b | | a − b | | a − b | | a − b | |
5 maj 20:48
bart: kurcze.. juz mysalem ze znalazlem u Bogdana bląd

ale nieeee.. nieeeee..
5 maj 20:49
kururugi: a ile dostane pkt jak obliczyłem b' i powiedzialem ze jego cześć wspolna z A ne może być większ
od 0,3
5 maj 20:50
5 maj 20:50
kururugi: a w zadaniu 2 mogłem rozpocząć od przekształcania równości po prawej stronie? na końcu wyszło
mi to z lewej
5 maj 20:51
wolfy: ja proponuje jeszcze inne:
a=2c−b
po paru przeksztalceniach
| −2(b−c)2 | |
| =2 (czy jakos tak L=P ^^ ) |
| (b−c)(c−b) | |
5 maj 20:52
bart: no jak powiedzailes to nic..

jakbys napisal to moooooze..
5 maj 20:52
bart: @kuruurgi tak
5 maj 20:53
kururugi: aha a w zadaniu 11 wyszło może 8/√82 strasznie sie stresuje bo niedużo mi brakuje do 80 ;>
5 maj 20:55
xox: mógłby ktoś to 9 skorygować?
5 maj 20:58
Bogdan:
Zadanie 4.
2sin
2x − 2sin
2xcosx = 1 − cosx dla x∊<0, 2π>.
| | 1 | |
2sin2x(1 − cosx) − (1 − cosx) = 0 ⇒ 2(1 − cosx)(sin2x − |
| ) = 0
|
| | 2 | |
cosx = 1 ⇒ x = 0 lub x = 2π
lub
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
(sinx − |
| )(sinx + |
| ) = 0 ⇒ sinx = |
| lub sinx = − |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 5 | | 7 | |
x = |
| π lub x = |
| π lub x = |
| π lub x = |
| π
|
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | | 5 | | 7 | |
Odp.: x∊{0, |
| π, |
| π, |
| π, |
| π, 2π} |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
5 maj 20:59
kururugi: panie bogdanie można 11 zrobić?
5 maj 21:00
Bogdan:
Do
rumpek − nie zauważyłem Twojego wcześniejscego wpisu
5 maj 21:02
smiglo92: Witam!
Nie sądzicie, że w zadaniu z iloscią liczb ośmiocyfrowych rozwiązanie bedzie o wiele
trudniejsze, bo przeciez moze byc więcej tych dwojek i trójek w zapisie dziesiętnym, które
trzebaby dodac.
5 maj 21:03
bart: | | 4 | |
mi wyszlo |
| √82 ale wiem ze po drodze mialem taki wynik ale to byla ktoras z |
| | 41 | |
wysokosci..
mojego wyniku nie jestem pewny
5 maj 21:03
bart: @smiglo92 no to mozna bylo dwojako rozumiec

to jest wlasnie prawdopodobienstwo..
5 maj 21:04
kururugi: nie rozwiązanie wyżej jest dobrze. spędziłem na tym zadaniu 15 minut i warunki z 2 i 3 mam tak
samo a reszte walnąłem ale tu jest dobrze
5 maj 21:04
smiglo92: ja uczyłem sie na matematyce, że jak nie ma słowa dokładnie to rozwaza sie rozne przypadki
5 maj 21:07
bart: ale to by bylo za trudne, tj zbyt czasochlonne
5 maj 21:08
kururugi: ten wynik jest chyba taki sam jak u mnie, ale wyciągnięta niewymierność z mianownika

odejmą
punkty?
5 maj 21:09
smiglo92: Zdenerwowalbym sie jakby mi tego nie uznali bo w ostatniej chwili zmienialem
5 maj 21:09
bart: nie wyciagnales? nie jestem egzaminatorem

ale raczej za takie bzdety nie odejma
5 maj 21:10
bart: @smiglo92 a masz taki jak my?
5 maj 21:10
gawi: a czemu nie mogę jak wyłącze te 2 sin kwadrat podzielic przez 1−cos alfa i bede miala ze 2 sin
kwadrat =1?
5 maj 21:10
Kuba: bo to zawęża liczbę rozwiązań bodaj do 3 a powinno być ich 6
5 maj 21:11
smiglo92: Nie no wynik jest zupelnie inny.
5 maj 21:11
gawi: nie no wyszlo mi 4
5 maj 21:12
kururugi: nie wyciągnięte

ale ważne że sunus dobry
5 maj 21:13
bart: @gawi bo tracisz wtedy rozw
5 maj 21:14
gawi: jakki zal...to mi nic nie zalicza?:(
5 maj 21:15
bart: zalicza Ci cos napewno

jakies 2 pkt stracisz
5 maj 21:20
Bogdan:

Zadanie 6.
Korzystając z własności trójkąta prostokątnego o katach ostrych 60
o i 30
o otrzymujemy:
| | √3 | | 4 | |
x√3 = 4 / * |
| ⇒ x = |
| √3
|
| | 3 | | 3 | |
Długość środkowej s wyznaczamy z wykorzystaniem twierdzenia cosinusów:
5 maj 21:20
gawi: oby zdac..
5 maj 21:25
Kuba: rozszerzenie? gwarantuje ci że zdałeś
5 maj 21:28
gawi: moge napisac co napisaŁAM xD i wqtedy ogarniemy czy zdam hmm?
5 maj 21:29
Hmmm: dlaczego kat wyszedl prosty przy tych prostych?
5 maj 21:46
Hmmm: wspolczynnik prosty kierunkowej wyszedl 1/2 wiec to sa 22 stopnie
180− 2*22=136 stopni przeciez −−− dlaczego 90 sie pytam?>:(
5 maj 21:48
Rivi: Ale miałeś kąt pomiędzy dwoma prostymi (stycznymi) jedna miała 1/2 druga −2
1/2*−2=−1 więc były one prostopadłe
5 maj 21:50
tomek: ja rozwiązałem to zadanie z liczba osmiocyfrową podobnie jak te z GW ze środy co w tamtym
tygodniu była
na 3 przypadki
kiedy na poczatku jest 2, 3 lub inna cyfra niz 2 i 3
a co do tych funkcji jak podzieliłem przez 1−cosx to duzo mi odejmą punktów za to zawęzenie
rozwiazań?
| | π | | 3π | |
wyszło mi ze x1 = |
| i x2 = |
| |
| | 4 | | 4 | |
5 maj 21:53
Kuba:

a na przykład
między r i a jest kąt prosty bo to warunek styczności i skoro to jest czworotkąt to suma kątów
musi wynosić 360−180/2=90 czy to zbyt naciągane?
zbyt naciągane, wiedziałem
5 maj 21:53
maturka: @Kuba:
niestety, ale same kąty proste jak podajesz to warunki na powstanie deltoidu, niekonieczine
kwadratu...
5 maj 21:55
Patryks: sory ziomki... ale chyba będziemy rowy kopać...
5 maj 21:55
tomek: ale to podzieliłeś sume kątów przy S i A przez 2, a nigdzie nie wyliczyłeś ze to jest kąt
prosty
5 maj 21:56
tomek: no same się nie wykopią
5 maj 21:57
bart: dla mnie wykopice, zebym mial gdzie lezec, jak juz skoncze te wszystkie egzaminy


chyba we wrzesniu sie obudze
5 maj 21:58
A: A co powiecie na to:
Zadanie 9
| | | | | |
Jest | sposobów na rozmieszczenie 2, i | sposobów na rozmieszczenie 3. |
| | | |
Zostały 3 'miejsca' do wypełnienia.
I teraz są 3 przypadki:
1. pozostałe trzy cyfry są takie same
2. 2 cyfry z tych pozostałych są takie same
3. każda cyfra z tych trzech jest inna
| | | | | | | | | |
w pierwszym przypadku tych liczb jest | * | *7*1*1, w drugim | * | *7*6*1, w |
| | | | | |
Po zsumowaniu powinno wyjść 145040.
5 maj 22:15
Krz: No powiedzmy, ze zdałem

Jak na początek przygotowań do rozszerzonej 2 tygodnie przed egzaminem to miedzy 30 a 40 nie
jest chyba tragedia

Chce ktoś odpowiedzi z zadania.info? bo pare dni temu w akcie desperacji wykupiłem u nich
abonament

zdziercy
5 maj 22:16
Michał: Ja bardzo chętnie
5 maj 22:24
Krotton:

Pomiędzy styczną a promieniem mamy kąt prosty. Możemy więc po prostu wyliczyć sinus α/2
korzystając z trójkąta zaznaczonego na czerwono.
sin(α/2) = r / |SA|
α/2 wynosi 45 lub 135 stopni, a więc α − 90 lub 270. Drugi wynik jednak odrzucamy, gdyż chodzi
nam o kąt wypukły.
5 maj 22:34
Eta:
@ do
b
W/g mnie, to cyfry 3 i 2 i 0 już nie mogą się powtarzać na pozostałych trzech miejscach
zatem wynik jest:
Co Ty na to?
5 maj 22:35
Bogdan:

Zadanie 11.
α, β ∊ (0
o, 90
o)
| a√2 | | 6 | | 1 | | a | | 6 | |
| = |
| / * |
| ⇒ |
| = |
|
|
| b | | 5 | | √2 | | b | | 5√2 | |
| a√2 | | 6 | | | | 3 | | 3 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ cosβ = |
|
|
| b | | 5 | | b | | 5 | | 5 | |
| | 4 | | H | | 4 | | 4 | |
sinβ = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ H = |
| b
|
| | 5 | | b | | 5 | | 5 | |
| | | | | | 5 | | a | | 5 | | 6 | |
ctgα = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| * |
|
|
| | H | | | | 8 | | b | | 8 | | 5√2 | |
| | 3√2 | |
ctgα = |
| ⇒ sinα = ...
|
| | 8 | |
| | π | |
Można też wyprowadzić zależność: cos |
| = tgβ * ctgα,
|
| | n | |
gdzie: n to liczba boków n−kąta foremnego bedącego podstawą ostrosłupa prawidłowego,
β to miara kąta nachylenia krawedzi bocznej do płaszczyzny podstawy,
α to miara kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
5 maj 22:38
5 maj 22:39
Eta:
w zad. z ostrosłupem :
liczyłam 2 razy
5 maj 22:40
Patryks: Eta a jak oceniasz poziom tegorocznego rozszerzenia ?
5 maj 23:14
Fr@nklin: 2011 trudny to pewnie i 2013 też będzie trudny...
17 kwi 20:39
xcvbnm: Tak się zastanawiam dlaczego na obecnym R nie ma praktycznie zadań z analizy funkcji? Żadnych
optymalizacyjnych niczego, przecież to nie ma sensu w kontekście tego co robi się na studiach.
17 kwi 20:44