matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria :(
nie wiadomo jak:
cos3α+cosα
=ctg2α
sin3α+sinα
4 maj 20:21
Godzio:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
Podstaw, jak wyciągniesz przed nawias to pewnie się coś poskraca cos2α = cos
2
α − sin
2
α = 2cos
2
α − 1 = 1 − 2sin
2
α sin2α = 2sinαcosα
4 maj 20:30
gosc:
zrobi to ktos?
4 maj 23:00
Godzio:
cos3α = 4cos
3
α − 3cosα sin3α = 3sinα − 4sin
3
α
4cos
3
α − 3cosα + cosα
4cos
3
α − 2cosα
=
=
3sinα − 4sin
3
α + sinα
4sinα − 4sin
3
α
2cosα(2cos
2
α − 1)
2cosα * cos2α
=
=
4sinα(1 − sin
2
α)
4sinα * cos
2
α
cos2α
cos2α
=
=
= ctg2α
2sinαcosα
sin2α
4 maj 23:05