prosze o pomoc
Jerzy: iloraz ciagu geometrycznego jest równy 1/2 oraz a
2 = −4 wtedy a
5 jest równy

prosze o pomoc i wyjaśnienie
2 maj 23:42
SzymeQ: https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html
w linku wyjaśnienie, a jak nie to proszę:
a1 a1− 1 wyraz ciągu, q − iloraz ciągu, u nas
a2=a1q >>> z treści to −4
a3=a1q
2
a4=a1q
3
a5=a1a
4
a5−a2q
3 podstawiasz do tego wzoru i masz
2 maj 23:48
SzymeQ: sorki bo nie poprzyciskało mi się dobrze:
a5=a2q3
2 maj 23:49
Jerzy: dlaeczego g do 3 a nie do 4 jak we wzorze?
2 maj 23:52
SzymeQ: bo zaczynasz od a2 , ja dla przykładu napisałem ci od a1, żeby ci to fajnie pokazać. W zadaniu
masz a2 podane, czyli jedno q znika bo a1 nie bierzesz.
2 maj 23:55
Jerzy: spoko dziekuje
2 maj 23:56
SzymeQ: Nie ma za co.
2 maj 23:57