logarytmy zapisz w najprostszej postaci
zocha: Kicha. Dalej nie jarzę. proszę pomóżcie mi. zacinam się na maksa i nie jestem w stanie nic
zrobić.
1) log5100−log54=log51004=log525=2−chyba dobrze?
2) log26+log212+log249=log2(6*12)+log249=log272+log2 49=i co dalej?
3) 3log38−2log35=log 3√8−log352=log32−log325=log3225−chyba dobrze?
4) log √7−log 3√7+log √2=log7do12−13+log √2=log7do36−26+log √2=
log7do16+log2do12=i co dalej?
5) 3log24+log25=log243+log25=log2(64*5)=log2320−chyba dobrze?
7) log√55=
8)log913=
2 maj 19:21
Ireneusz: 1) dobrze
2)Mnożysz razy 49 i masz wynik 5
3)Źle, ta trójka idzie do potęgi czyli 83, a nie jest stopniem pierwiastka.
2 maj 19:26
Igor: 1−dobrze
| | 4 | |
2− dalej wymnażasz, log2 72+log2 |
| =log2 32=5
|
| | 9 | |
3− nie rozumiem 3log
3 8=
3√8
2 maj 19:28
Igor: no... a ile wychodzi wam w 3 ?
2 maj 19:29
SzymeQ: nie ma co tu tłumaczyć, korzystasz ze wzorów:
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
tak 1 masz dobrze,
| | 4 | |
2 masz przeciez logarytm z tą samą podstawą to czemu dalej nie wymnażasz? 72* |
| =32 |
| | 9 | |
logarytm z podstawą 2 z 32 to 5, bo 2
5=32 itd
2 maj 19:30
zocha: jeszcze jeden
log55−27=
2 maj 19:34
Igor: | | 2 | | 2 | |
− |
| przed logarytm a log5 5=1 więc zostaje − |
|
|
| | 7 | | 7 | |
2 maj 19:35
zocha: przepraszam źle przedstawiłam wam 3) ma być tak
13log38−2log35=
2 maj 19:43
zocha: jeśli się nie mylę to 8 do 13 to 3√8 wtedy chyba rozwiązanie będzie dobre? a jeśli nie
to jak to będzie?
2 maj 19:50
Ireneusz: | | 2 | |
log3 |
| Dalej nie widzę co z tym zrobić, może jakoś podstawę zmienić, albo coś innego  |
| | 25 | |
2 maj 19:51
2 maj 19:52
Ireneusz: 5) dobrze
2 maj 19:53
Ireneusz: 4) Tutaj wyszło mi coś dziwnego... Ten wynik mi się nie podoba
2 maj 19:54
zocha: Ireneusz możesz krótko mi objaśnić dla czego w7) 2 aw8)−
12 to pewnie banalne ale mi dziś
już
rozum szwankuje
2 maj 20:14
Ireneusz: √52 = 5, ponieważ
√5*
√5=
√25=5
| | 1 | |
9−1= |
| =(Teraz musimy jeszcze spierwiastkować tę 9) = 1912 = 13 |
| | 9 | |
2 maj 20:23
zocha: SzymeQ świetnie że Tobie wystarczają wzory.Ale wyobraź sobie że nie wszystkim nauka lekko
przychodzi,ja staram się jak mogę, ale mam nie wiele czasu, a najlepiej wychodzi mi
łopatologia, mimo to bardzo mi zależy żeby skończyć szkołę. lepiej późno niż wcale.
Prawda?
2 maj 20:31
zocha: Ireneusz możesz mi opisać w jaki sposób wyszedł Ci ten wynik w 4) może patrząc na obraz Twoich
obliczeń, mi wpadnie coś do głowy.Dzięki za pomoc.Jestem Ci niezmiernie wdzięczna.
2 maj 20:51
Ireneusz: Zosiu ja po prostu na początku z własności podzieliłem 2 pierwsze logarytmy i wyszło takie coś:
| | √7 | | √7*√2 | | √14 | |
log |
| + log√2 = log |
| = log |
| = |
| | 3√7 | | 3√7 | | 3√7 | |
| | √14*3√49 | |
log |
| (w ostatnim kroku usunąłem niewymierność dodatkowo. |
| | 7 | |
2 maj 21:11