??
monika: Współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji y=−2(x+1)
2 wynoszą

mi wychodzi (−1, 3), ma być (−1, −3) może mi to ktoś wytłumaczyć dlaczego −3

2 maj 14:14
Kejt: to chyba zjadłaś kawałek wzoru funkcji..
2 maj 14:16
monika: możliwe
2 maj 14:17
2 maj 14:17
asd: y = 2x2 + 4x + 2
p = −44 = −1
q = 0
2 maj 14:18
long: podnieś do kwadratu i wymnóż
wzór na wierzchołek p p=−b/2a czyli w twoim wypadku 4/−4 −> −1
wzór na wierzchołek −delta/4a
2 maj 14:18
Kejt: "ma być (−1, −3)" znaczy, że brakuje końcówki wzoru..
2 maj 14:19
uhu: 1) po co rozpisywać ?
2) monika źle przepisała tą funkcje
2 maj 14:19
monika: ale delta wychodzi ujemna i jak podstawie do wzoru to zrobi się plus
2 maj 14:21
Kejt: f(x)=−2(x+1)2−3
zapewne tak to ma wyglądać..
f(x)=a(x−p)2+q
−p=1
p=−1
q=−3
2 maj 14:22
uhu: y=−2(x+1)2−3 zgodnie ze wzorem a(x−p)&2+q p=−1 a q=−3 wierzchołek ma współrzędne (−1,−3)
2 maj 14:22
monika: aha dzięki
2 maj 14:25
niko: wpółrzedne wierzchołka paraboli o równaniu y=−3(x−2)+1 wynosza :
13 lis 17:18
Kostek: Ja tu nie widzę paraboli ja tu widzę funkcję liniową
13 lis 17:22
13 lis 17:22