Odległość pkt od prostej
SzymeQ: Mam pytanie, ile Wam wychodzi ta odległość, wyliczyłem środek okręgu jest ok., napisałem
równanie prostej też jest dobrze teraz chcę obliczyć tą odległość i w odp jest co innego:
S=(−1,3), r=5 prosta o równaniu w postaci ogólnej już ją przestawiłem: 2y+x−5=0
2 maj 13:52
uhu: Jeśli chodzi ci o odl. środka od tej prostej, to wygląda na to że środek leży na tej prostej
2 maj 14:09
2 maj 14:12
uhu: Ale jedynym pkt jaki podałeś jest środek
2 maj 14:13
SzymeQ: nie podałem też równanie funkcji liniowej w postaci ogólnej, taka jak ma być do wzoru
2 maj 14:46
uhu: podałeś > 2y+x−5=0
2 maj 14:48
SzymeQ:

no tak podstawiasz do wzoru najlepiej to narysować i wtedy wszystko widzisz.
Mam takie zadanie. Oblicz pole trójkąta ABC, którego 1 z wierzchołków jest pkt A(2,5), a jednym
z boków średnica okręgu x
2+2x+y
2−6y−15=0 równoległa do prostej x+2y=0
środek wyliczyłem jest dobrze tak jak w odpowiedziach
Ta 1 od dołu to funkcja x+2y=0 >>> podana w treści
Ta 2 to wyliczyłem i wzór 2y+x−5=0 >>> i to jest poprawnie
chcę obliczyć wysokość czyli odległość pkt a od prostej 2y+x−5=0 >>> korzystam z wzoru co ci
podałem wcześniej i wychodzi mi co innego niż w odpowiedzich
2 maj 15:01
SzymeQ: bc to średnica czyli 2r=10 cm potrzebna mi wysokość obliczona z tego wzoru co pisałem wcześniej
2 maj 15:03
uhu: x+2y−5=0 i pkt A(2,5)
2 maj 15:05
SzymeQ: no kurde ja jak podstawiłem to co innego wyszło

, a twoja odp się zgadza z odpowiedziami w
książce. Muszę to przeanalizować, myślałem że błąd w książce.
2 maj 15:10
asd: Jak wyliczyłeś prostą na której leży środek okręgu? Podstawiłeś punkt S(x,y) do wzoru na
równanie okręgu? Jeżeli ta prosta ma taki wzór, jak napisałeś − to kolega podal dobry wzor
2 maj 15:10
SzymeQ: a już wiem gdzie błąd nie uporządkowałem do końca postaci ogólnej i fanaberie podstawiałem

dzięki wielkie
2 maj 15:11
uhu: Zobacz może jako A brałeś współczynnik przy y zamiast przy x,
2 maj 15:11
asd: d = (1*2)+(2*5)−5(√1+√4
2 maj 15:12
asd: zle sie zakodowalo.
licznik: 1*2 + 2*5 − 5 w wartosci bezwzglednej
mianownik: √12 + √22
2 maj 15:13
SzymeQ: ona jest równoległa do prostej x+2y=0 masz w treści zzadania to resztę obrałem środek jako
punkt popodstawiałem i wyszło mi b czyli wyraz wolny bo reszta musi się zgadzać żeby były
równoległe. Reszta to już spox łatwe, ta chwila nieuwagi może mnie zgubić na maturze
2 maj 15:15
SzymeQ: "uhu: Zobacz może jako A brałeś współczynnik przy y zamiast przy x,"
właśnie tak uhu bo nie dokończyłem postaci ogólnej tylko poprzerzucałem na 1 stronę ale
zapomniałem uporządkować

dzięki
2 maj 15:16
asd: S ( −1 , 3 )
I co? Bo napisałeś to dość niezrozumiale.
Podstawiam sobie do wzoru
y = ax + b dla a = −12
3 = 12 + b
no to b nie wychodzi 5?
2 maj 15:21
SzymeQ: równanie x+2y=0, robię do postaci kierunkowej żeby je narysować, czyli y=−x2, czyli druga
funkcja to y=−x2+b
biorę środek okręgu jako punkt na prostej którą chcę obliczyć, podstawiam wychodzi
b=2,5, teraz żeby się zgadzał wzór z pierwszą funkcją muszę pomnożyć *2 czyli y=−x2+2.5
///*2
i wychodzi x+2y−5=0
2 maj 15:33
SzymeQ: prościej się już nie da
2 maj 15:33
asd: ale czemu musimy robic tak zeby wzor sie zgadzal z pierwsza? aby zachodzil warunek
rownoleglosci prostych, to tak samo musza wartości wspolczynnikow kierunkowych wygladac?
2 maj 15:38
SzymeQ: wszystkie wspólczynniki przy x i muszą się zgadzać, tu mam w postaci ogólnej, ale jak
kierunkową masz to zawsze przemnażasz żeby po jednej stronie sam y został i wtedy porównujesz
np w zadaniach testowych poziom podstawowy czy przy x jest to samo, to samo robię tutaj, chcę
mieć to samo przy x. Po doprowadzeniu do postaci kierunkowej zauważ:
y=−
x2 >>> to jest wyjściowa funkcja,
y=−
x2+ 2,5 >>> to jest 2 funkcja w posatci kierunkowej, nie ma co tu dużo rozumieć
2 maj 15:44
2 maj 15:45