matematykaszkolna.pl
Oblicz długośc boków trójkąta Adrian: Długość jednej z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równa 3. Oblicz długości pozostałych boków tego trójkąta, jeśli: a) wysokość opuszczona na przeciwprostokątną jest równa 5 b) środkowa wychodząca z wierzchołka kąta prostego jest równa 2,5 Za rozwiązanie − z góry dziękuję
2 maj 13:04
Nie jestem mądry: Za chwilkę rozwiążę emotka
2 maj 13:11
Nie jestem mądry: rysuneka) I AD I= 5 I AB I = 3 Trójkąt ABD : I DB I=x I DB I2=AB2 − AD2= 9−5=4 ⇒ I DB I=2 Wzór na wysokość w trójkącie prostokątnym : h2= I CD I * I DB I zaznaczmy bok CB jako y wtedy CD= y−2 h2=2*(y−2) 5=2y−4 2y=9 ⇒ y= 92 Obliczamy bok AC z tw. Pitagorasa
 45 45 
AC2= (92)2− 9=

⇒ AC=

4 2 
Chyba nie pomyliłem się w obliczeniach
2 maj 13:21
Nie jestem mądry: Z tą środkową jedyne co mi przychodzi do głowy to zastosować tw. cosinusów myślę że umiesz to zapisać i obliczyć emotka
2 maj 13:26
Adrian: Nic, a nic! Wszystkie obliczenia się zgadzają. Dziękuję za pomoc.
2 maj 13:48
nie jestem mądra tym bardziej: Wzór na wysokość w trójkącie prostokątnym : h2= I CD I * I DB I że coo? o co chodzi z tym wzorem na wysokosć ? gubie sie w tym momencie.. co ja robie na rozszerzonej matmie..
4 wrz 00:14
ICSP: https://matematykaszkolna.pl/forum/206864.html Eta ładnie wyprowadziła ten wzór
4 wrz 00:17
blah: środkowa kąta nie jest jego dwusieczną... środkowa kąta dzieli bok przeciwległy na dwa równe odcinki i wcale nie musi padać na dany bok prostopadle... zadanie jest zle zrobione
22 paź 16:13