Oblicz długośc boków trójkąta
Adrian: Długość jednej z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równa 3. Oblicz długości
pozostałych boków tego trójkąta, jeśli:
a) wysokość opuszczona na przeciwprostokątną jest równa √5
b) środkowa wychodząca z wierzchołka kąta prostego jest równa 2,5
Za rozwiązanie − z góry dziękuję
2 maj 13:04
Nie jestem mądry: Za chwilkę rozwiążę
2 maj 13:11
Nie jestem mądry:

a)
I AD I=
√5
I AB I = 3
Trójkąt ABD :
I DB I=x
I DB I
2=AB
2 − AD
2= 9−5=4 ⇒ I DB I=2
Wzór na wysokość w trójkącie prostokątnym :
h
2= I CD I * I DB I
zaznaczmy bok CB jako y wtedy CD= y−2
h
2=2*(y−2)
5=2y−4
2y=9 ⇒ y=
92
Obliczamy bok AC z tw. Pitagorasa
| | 45 | | √45 | |
AC2= (92)2− 9= |
| ⇒ AC= |
|
|
| | 4 | | 2 | |
Chyba nie pomyliłem się w obliczeniach
2 maj 13:21
Nie jestem mądry: Z tą środkową jedyne co mi przychodzi do głowy to zastosować tw. cosinusów myślę że umiesz to
zapisać i obliczyć
2 maj 13:26
Adrian: Nic, a nic! Wszystkie obliczenia się zgadzają. Dziękuję za pomoc.
2 maj 13:48
nie jestem mądra tym bardziej: Wzór na wysokość w trójkącie prostokątnym :
h2= I CD I * I DB I
że coo? o co chodzi z tym wzorem na wysokosć ? gubie sie w tym momencie.. co ja robie na
rozszerzonej matmie..
4 wrz 00:14
4 wrz 00:17
blah: środkowa kąta nie jest jego dwusieczną... środkowa kąta dzieli bok przeciwległy na dwa równe
odcinki i wcale nie musi padać na dany bok prostopadle... zadanie jest zle zrobione
22 paź 16:13