W trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna ma długość 2p{5}, wysokość poprow
Rafał: W trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna ma długość 2√5, wysokość poprowadzona z
wierzchołka kąta prostego jest równa 4. Oblicz pole tego trójkąta
15 cze 17:53
Eta:

Z podobieństwa trójkątów ABD i ADC
| h | | y | |
| = |
| ⇒ h2=x*y ⇒ xy=16 , x, y>0 |
| x | | h | |
z tw. Pitagorasa x
2= (2
√5)
2−4
2 ⇒ x= 2
to: y= 8 zatem |BC|= x+y= 10
15 cze 18:19
Eta:
15 cze 18:30
5-latek: 
15 cze 18:40
Eta:
Witaj
5−latku
15 cze 18:48
Rafał: dziękuję <3
15 cze 19:31
Eta:
15 cze 19:39