kto wytłumaczy
AgA:]: mam takie zadanie
W ciągu geometrycznym (a
n ) a dane są: a
1 = 2 i a
2 =12 . Wtedy ile równa sie a
4
to trzeba tak zrobic?
a
n=a
1*q
n−1=
a
4=2*3q

? nie wime jak to podstawic do wzrou za bardzo
2 maj 12:32
Nie jestem mądry: Oblicz najpierw q= 122=6
i teraz masz a4= 2*63=432
2 maj 12:40
AgA:]: a dla czego mam obliczyc q najpiew nie wystarczy ten wzór co napisałam? zawsze tal trzeba robic
jak mam obiczyc q?
2 maj 12:41
Nie jestem mądry: Wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego :
an=a1*qn−1
2 maj 12:43
Nie jestem mądry: a1 masz podane 2
i musisz policzyć q
2 maj 12:43
AgA:]: no a jak bym miała podane np. a1 i a 6 i bym miała obliczyc a3 to tez najpierw q z tego
wzoru co podałeś?
2 maj 12:46
Mendoza: a2 = a1 * q{2−1)
12 = 2 * q
q = 6
a4 = a1 * q4−1
a4 = 2 * 216 = 432
2 maj 12:49
Nie jestem mądry: tak najpierw liczysz q podstawiają do wzoru a6 i a1
a6= a1*q5 tak by to wyglądalo
a pózniej liczysz a3
2 maj 12:53
AgA:]: ooo ten sposób bardziej rozumiem

dzieku

a jak mam ciag arytmetycznym a
1 = 3 oraz a
20 = 7 . Wtedy suma S
20 = a
1 + a
2 +...+ a
19
+ a
20 jest równa i nie rozwiazuj mi tylko powiedz jak mam to liczyc byłabym wdzieczna
2 maj 12:53
Nie jestem mądry: Korzystasz z wzoru na sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego
2 maj 12:57
AgA:]: czyli wyjdzie 100 tak?
2 maj 12:59
Nie jestem mądry: Czyli dobrze rozwiązałaś
2 maj 13:01
AgA:]: no to tyle dobrze ze cos załamapłam z tego ale nie moge sobie ogarnac jeszcze ciagłw
geometrycznych
2 maj 13:03
2 maj 13:05
AgA:]: dzieki za stronke postaram sie zapamietać
2 maj 13:06