PUNKTY A B C D E F G H I J dzielą okrąg... proszę o pomoc
Paul :

PUNKTY A B C D E F G H I J dzielą okrąg o środku S na 10 równych łuków. Oblicz miarę kąta
wpisanego BGE zaznczonego na rysunku:
Srodek to S
i punkty lecę od góry G,F,E,D,C,B,A,J,I,H, tak że pkt G jest u góry a B na dole
Kuba: Musisz operować na kątach opartych na tym samym łuku:
jakby poprowadzić promienie do każego z punktów to utworzą one 10 kątów środkowych o mierze
360/10=36
Kąt BGE oparty jest na 3 łukach czyli gdyby liczyć kąt środkowy oparty na tym łuku miałby on
3*36=108
wiemy że kąt środkowy=2* kąt wpisany
https://matematykaszkolna.pl/strona/465.html
stąd kąt BGE=108/2=54 stopnie.