s
hmmm: y=1−log2x
|
2y=x+1
uklad rownan
21−log2x
jak dalej?
28 kwi 19:00
hmmm:
28 kwi 19:22
Kuba: nie do końca:
x>0
y=1−log
2x
y=log
22−log
2x
ja mam tyle i myślę co dalej :S
28 kwi 19:23
hmmm: ktos moze pomoc?, dlaczego logarytmy sie skrocily?
28 kwi 19:32
28 kwi 19:33
Kuba: Zastanawiam się czy to y to nie jest dlatego że to funkcja?
Bo jeśli tak to podstawmy za y=0 i znajdźmy miejsce zerowe
x=2
Masz odpowiedzi ?
28 kwi 19:36
hmmm: y niestety nie, mam tylko dane
"rozwiaz układ równan"
y=1−log
2x
2
y=x+1
dzieki za pomoc, jeszcze kombinuje
28 kwi 19:44
hmmm: x=1 y=1 jednak sa odpowiedzi
28 kwi 19:44
Kuba: ahaaa to jest układ równań


To spoko, pomiń to co wcześniej pisałem

x>0
1)y=1−log
2x
2)2
y=x+1
1)y=log
22−log
2x
2)2
y=x+1
y=log
2x+1
| | 2 | |
1) i 2) y=log2x+1 i y=log2 |
| stąd: |
| | x | |
x
2+x−2=0
Δ=1+8
x
1=−1−3/2=−2 sprzeczne
x
2=−1+3/2=1
stąd x=1
y=1−log
2x
y=1−0
y=1
Przepraszam za zamiesznie nie zrozumiałem polecenia

Pozdrawiam!
28 kwi 19:52
hmmm: 2y=x+1
y=log2x+1
mozesz opisac to przejscie? thx
28 kwi 19:59
Kuba: Jasne:
Zapisujemy to po prostu jako logarytm: logab=c <=>ac=b tak samo tu 2y=x+1 stąd nasze a=2,
nasze b=x+1 a nasze c=y
log2x+1=y
28 kwi 20:09
hmmm: o to mi chodzilo, takze juz rozumie, dzieki!
28 kwi 20:16
hmmm: a mozesz jeszcze powiedziec dlaczego x>0? bo ?
28 kwi 20:26