geometria analityczna
loczek259: Ile punktów wspólnych ma prosta − x + y =0 z okręgiem x2 + y2 = 1 ?
A. 2 B.1 C.0 D. nieskończenie wiele
28 kwi 18:48
1234: zrób sobie rysunek
28 kwi 18:58
K+K: chyba odp b ale dziwne te zadnie
28 kwi 18:59
loczek259: nawet nie wiem jak mam to narysować

na początku próbowałam wyliczyć z pierwszego równania y, czyli wychodzi, że y=x i podstawić do
następnego równania, ale nie wychodzi delta, tak jak powinna. To czyli jeśli y=x to może
oznacza to że mają jeden punkt wspólny?
28 kwi 19:16
PanCogito:
30 kwi 21:43
ICSP: proponuję totaj metodę algebraiczną.
1. wyznaczamy środek okręgu
2. Liczymy odległość środka okręgu od prostej
3. Ustalamy w zależności od r ile punktów jest wspólnych
30 kwi 22:31
PanCogito: ale to jest zadanie zamknięte więc po co skoro widać
30 kwi 22:33
ICSP: podaję tylko ogólny schemat. Gdyby prosta była by bardziej zagmatwana mogły by być już problemy
z narysowanie. Dodatkowo tutaj jest już prosta w postaci ogólnej więc idealnie do tej metody,
30 kwi 22:35
30 kwi 22:37
Natalia: oprocz robienia szybbkiego rusunku mozna algebricznie zrobic tez szybko
po prostu x=y wtedy drugie rownianie wyglada nastepujaco
x2+x2−1=0
2x2−1=0
(√2x−1)(√2x+1)=0 i juz widac ze sa dwa pierwiastki
30 kwi 22:37
Natalia: czyli dwa punkty wspolne jak doliczyc do tego y ktore i tak bedzie rowne x
30 kwi 22:38