Trygonometria
PanCogito: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji :
√3sinx + cosx
Jakaś wskazówka ?
30 kwi 22:28
think: | | √3 | | 1 | |
2( |
| sinx + |
| cosx) = ... |
| | 2 | | 2 | |
30 kwi 22:41
ICSP: Może spróbować sprowadzić do jednej zmiennej?
30 kwi 22:43
think: ja tu widzę wzór na sin(x + y)
30 kwi 22:44
think: ale może mi się już wydawać późna pora a trygonometria to konik Godzia.
30 kwi 22:44
ICSP: teraz już widzę
30 kwi 22:44
ICSP: | | 1 | | π | |
2(U√3}{2}sinx + |
| cosx) = 2sin(x + |
| ) |
| | 2 | | 6 | |
30 kwi 22:45
ICSP: chyba tak.
30 kwi 22:45
PanCogito: a gdyby √3 = tg 60
30 kwi 22:47
Godzio: To wiadomość raczej tu nic nie da
30 kwi 22:52
ICSP: a Godziu mój sposób?
30 kwi 22:52
Bogdan:
| | sin60o | |
f(x) = √3sinx + cosx = tg60osinx + cosx = |
| sinx + cosx = |
| | cos60o | |
| | sin60osinx + cos60ocosx | |
= |
| = 2cos(x − 60o) |
| | | |
30 kwi 22:58
Eta:
dobry ....

ZW= < −2,2>
y
min=........ y
max=.......
30 kwi 22:59
think:
Etunia
30 kwi 23:04
Eta:
30 kwi 23:06