Obwód trapezu
luk18: Trapez ABCD ma kąty proste przy wierzchołkach A i D. Punkt O jest środkiem okręgu wpisanego w
ten trapez. Oblicz obwód trapezu, jeśli wiadomo, że lOCl=6 i lOBl=8.
Kombinowałem na milion sposobów i nie wychodziło mi, nie wiem czy tu trzeba zauważyć że trójkąt
BCO jest prostokątny?
26 kwi 22:47
luk18: No to jak? Pomoże ktoś?
26 kwi 23:27
Mati:
26 kwi 23:42
26 kwi 23:44
Mati: BOC faktycznie jest kątem prostym.
Wiec 36 +64 = 100, wiec |BC| = 10 (tw. pitagorasa.)
26 kwi 23:45
sowa:
I co? luk..... jak idzie?
26 kwi 23:53
luk18: dzięki za ten link, robiłem nawet w ten sam sposób, napisałem sobie tyle równań ile udało mi
się odczytać z tego, ale ciągle brałem nie to co potrzeba, teraz już wiem. Jeszcze raz
dzięki
27 kwi 09:04
wera: hej hej, mam dzisiaj problem z tym samym zadaniem. obliczyłam |BC| i faktycznie wyszło 10, ale
nie rozumiem co dalej mam z tym zrobić. Czy ktoś może mi to wyjaśnić?
12 lut 17:18