na trapezie wpisano okrag
wolfy:

W trapez prostokątny ABCD wpisano okrąg, przy czym punkt S jest środkiem tego okręgu, a punkt T
jest punktem styczności okręgu wpisanego z dłuższym ramieniem . Oblicz pole tego trapezu,
jeśli |BT|=8
√5 i |SC|=10 .
Czy można to rozwiązać w sposób ze wysokość tworzą 2 promienie kola, a suma naprzeciwległych
boków są równe tzn |AD|+|CB| = |AB| + |DC| bo dziwne rzeczy mi wychodzą... tzn r>10 co jest
sprzecznością...
26 kwi 19:54
wolfy: właściwie ten sposób do niczego nie prowadzi jakieś pomysły? :<
26 kwi 19:57
wolfy: re−fresh
26 kwi 20:26
JunichiroKudo:
Wskazówka:
Trójkąt BSC jest trójkątem prostokątnym
26 kwi 20:34
sowa:
a=12√5 , b= 6√5 , r= 4√5 , h= 2r= 8√5
P=.......
26 kwi 20:40
wolfy: JunichiroKudo
Jak można to dowieść?
sowa
bardziej by mi by pasowało jakbyś pokazał jak to "ugryźć"
26 kwi 21:22
JunichiroKudo:
Środek okręgu wpisanego w czworokąt jest punktem przecięcia dwusiecznych kątów tego czworokąta.
+
Spróbuj wyznaczyć miarę jednego kąta w zależności od drugiego.
26 kwi 21:28
sowa:

2α+2β= 180
o => α+β= 90
o |< BSC|= 90
o
r
2= x*8
√5 i x
2+r
2= 10
2
rozwiąż ten układ i wyznacz "x" i następnie "r"
i po bólu ..........
26 kwi 21:50
wolfy: i wszystko jasne, trzeba rozwiewać wątpliwości przed matura ^^ Dzięki
26 kwi 22:38
sowa:
Zapamiętaj, bo to bardzo ważna własność !
Powodzenia
26 kwi 22:44
wolfy: sowa znasz może jeszcze jakieś "sprytne" własności ?
26 kwi 22:48
sowa:
Sowa, jak to sowa,.........zawsze coś zna
26 kwi 22:51
wolfy: a tak na serio

?
26 kwi 22:53
sowa:
Np. w każdym równoległoboku
e,f −− dł. przekątnych a,b −−− dł. boków
f2+e2= 2(a2+b2)
26 kwi 22:54
wolfy: z czego to wynika?
ps. moar ^^
26 kwi 22:56
sowa:
z tw. cosinusów i dodania stronami e2 i f2
w rombie zatem : e2+f2= 4a2
26 kwi 23:00
wolfy: w większości arkuszy rozkładam się na takich ciekawych własnościach, a szkoda czasem 4−6pkt
26 kwi 23:02
maaaaar: 360 wyszlo

?
18 paź 17:36