19 kwi 22:38
Jakub: Dzięki. Poprawiłem.
19 kwi 22:48
19 kwi 22:50
Jakub: O jakie pytanie chodzi?
19 kwi 23:04
ICSP: | | 1 | |
ciągle nie mogę załapać dlaczego jest przedział do − |
| domknięty skoro funkcja pod |
| | 2 | |
wartością bezwzględna w tym przedziale jest ujemna.
19 kwi 23:11
Jakub: Dla x=−
12 mogę napisać |2x+1| = −(2x+1) lub |2x+1| = 2x+1. Oba równania są prawidłowe
tylko dla jednej liczby, właśnie dla x=−
12. Tak więc nie ma znaczenia, gdzie jest
−
12, ponieważ dla niej 2x+1 =0, a dla zera |0| = −0 = 0. Mogę więc dać tak
1. x∊(−
∞,−
12>
2. x∊(−
12,3>
lub tak
1. x∊(−
∞,−
12)
2. x∊<−
12,3)
Dlaczego więc daję z prawej strony nawias ostry. Chciałem uprościć rozwiązania tego typu równań
i nie tłumaczyć, dlaczego nawias z prawej strony jest raz ostry a raz okrągły. Stwierdziłem,
że skoro to obojętne, zawsze będę dawał z prawej strony ostry (oprócz nieskończoności
oczywiście).
Cały problem polega na tym, że wszyscy są przyzwyczajeni do tej definicji wartości
bezwzględnej,
| | ⎧ | x gdy x≥0 | |
| |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x gdy x<0 | |
a ta też jest prawdziwa i równoważna powyższej.
| | ⎧ | x gdy x>0 | |
| |x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x gdy x≤0 | |
Nie wiem, czy jasno to wytłumaczyłem. Zrozumiałe?
19 kwi 23:35
Jakub: Oczywiście jak już wiesz, jaki nawias dawać, aby być zgodnym z tą pierwszą definicją, to taki
dawaj.
19 kwi 23:36
ICSP: tzn dla mnie zrozumiale

Nie wiem jak inni to przyjmą

Nigdy ni słyszałem o tej drugiej
definicji wartości bezwzględnej i dlatego miałem ten problem

Dziękuję bardzo
19 kwi 23:38
19 kwi 23:45
Jakub: Nie wiem, czy nie zmienię sposobu rozwiązywania tych równań z wartością bezwzględną. Za wiele
osób nie rozumie, dlaczego daję cały czas z prawej strony nawias ostry. Wytłumaczenie tego nie
jest proste. To co miało być ułatwieniem zamieniło się w jego przeciwieństwo. Zobaczę jeszcze.
W mnożeniu wielomianów był błąd. Dzięki. Poprawiłem.
19 kwi 23:58