Funkcje
Ruda: 1. Wyznacz trójmian kwadratowy y=2x2 +bx + c wiedząc, że jego pierwiastki to −4 i 1/4
2. Wykres funkcji liniowej przechodzi przez punkt K(3,5) L (−1,−7)
a) znajdź wzór funkcji
b) wyznacz równanie prostej prostopadłej do wykresu funkcji f i funkcji, która przechodzi przez
punkt (2,3)
c) oblicz współrzędne punktów przecięcia się funkcji f i funkcji g(x) = x2 − 5x + 8
19 kwi 19:35
Maciuś: ruda zadaj sobie pytanie co to znaczy że trójmian kwadratowy ma pierwiastki −4 , i 1/4 skad to
sie bierze
19 kwi 19:36
19 kwi 19:37
Maciuś: ze funkcja kwadratowa ma owe pierwiastki

literowka
19 kwi 19:37
Kejt:
1.
f(x)=2x
2 +bx + c
f(−4)=0
2(−4)
2 +b*(−4) + c=0
i układ do rozwiązania..
19 kwi 19:37
ICSP: po prostu wymnóż postać iloczynową.
19 kwi 19:37
Maciuś: oj kejt my wiemy ze ty to wiesz

daj sie wysilic troche , na dluzej zostaje, polecam
19 kwi 19:38
Rivi: 1. y=2(x+4)(x−
14) przemnóż i porównaj współczynnik przed "x" i wolny
2. y=ax+b
5=3a+b
−7=−a+b
układ równań i masz wzór.
b... potem

znajdź wzór
19 kwi 19:39
Kejt:
2.
a) równanie prostej: y=ax+b
robimy układ:
K(3;5) −> 5=3a+b
L(−1;−7) −> −7=−a+b
do rozwiązania..
19 kwi 19:39
Kejt: dobra, dobra.. już wracam do swoich zadanek..
19 kwi 19:41
Ruda: Mam tak na razie

1.
b = 15/2
c = −2
f(x)=2x
2 + 15/2 − 2
2.
a) y = 6x − 13
19 kwi 19:50
Kejt: 2a jest źle..
19 kwi 19:54
Ruda: To ja nie wiem jak zrobić 2 w ogóle....
19 kwi 20:02
Kejt: najlepiej wyliczyć równanie metodą przeciwnych współczynników:
5=3a+b
−7=−a+b /*(−1)
5=3a+b
7=a−b
dodaję obydwa równania:
5+7=3a+a+b−b
12=4a
a=3
oblicz "b"
19 kwi 20:05
Ruda: No b = −4
więc wzór to y= 3x−4
a b jak zrobić ?
19 kwi 20:17
Kejt:
warunek prostopadłości:
42
y=ax+b
podaj mi współczynnik "a" tej drugiej funkcji.
19 kwi 20:18
Ruda: 1/3
19 kwi 20:19
Ruda: −1/3*
19 kwi 20:20
Ruda: aha, czyli teraz współrzedne (2,3) podstawiam do wzoru taak ?
19 kwi 20:21
Kejt: dobrze za pierwszym razem.. a=3
3x=1
potrzebujemy "b"
teraz korzystamy z punktu:
b=...
19 kwi 20:22
Ruda: ale a1*a2=−1
19 kwi 20:24
Kejt: ups.. faktycznie

byłam pewna, że 1. no nic.. wystarczy zamienić.
19 kwi 20:25
Maciuś: kejt gotcha ya
19 kwi 20:26
Kejt: hm?
19 kwi 20:27
Ruda: czyli b = 4 13
19 kwi 20:29
Ruda: to wzór funkcji f= −
13 x + 4
13
ale c to juz nie zrobie
19 kwi 20:31
Kejt: | | 2 | |
dlaczego mi wyszło b=3 |
| ?.. |
| | 3 | |
19 kwi 20:34
Ruda: 3= −23 * 2 + b
3 = − 1 13 + b
b = 4 13
19 kwi 20:50
Kejt: | | 1 | | 2 | |
dlaczego z − |
| zrobiło się − |
| ? |
| | 3 | | 3 | |
19 kwi 20:51
Ruda: a= −13 (2,3)
y = ax + b
3 = −13 * 2 + b
−13 * 2 = −23
19 kwi 20:54
Kejt: no tak.. ale zauważ, że Ty pomnożyłaś dwa razy przez dwa..
19 kwi 20:55
Ruda: Faktycznie, masz rację. b = 3 23
19 kwi 20:57
Ruda: c to ja nie wiem jak ugryźć
19 kwi 21:01
Kejt: | | 1 | | 2 | |
więc mamy: f(x)=− |
| x+3 |
| |
| | 3 | | 3 | |
c) w punktach przecięcia funkcja są sobie równe
f(x)=g(x)
| | 1 | | 2 | |
− |
| x+3 |
| = x2 − 5x + 8 |
| | 3 | | 3 | |
wylicz "x" będziemy miały wtedy jedną współrzędną dla dwóch punktów(nie, nie taką samą). po
prostu wyjdą Ci 2 "x"..i dla każdego z osobna będzie trzeba policzyć drugą "y". to do dzieła..
19 kwi 21:04
Ruda: ale funkcji f z punktu a tak mi się wydaje czyli y=3x −4
19 kwi 21:06
Kejt: aj.. tak. zagapiłam się. Dobrze, że mnie pilnujesz
19 kwi 21:07
Ruda: x1 = 6
x2 = 2
19 kwi 21:09
Ruda: Nie ma za co
19 kwi 21:09
Ruda: a co z tym y dokładnie ?
19 kwi 21:10
Kejt: jest ok. teraz wylicz y1 i y2..
19 kwi 21:11
Kejt: podstawiasz do którejś funkcji za "x" 6, potem 2 i wyliczasz za każdym razem "y"..
19 kwi 21:11
Ruda: wiec dla funkcji f y1= 14 y2 = 2
a dla g y1=72 y2 = 8
19 kwi 21:13
Kejt: powinno Ci wyjść w obydwu tak samo

.. w końcu mają być sobie równe.. poczekaj, sprawdzę..
19 kwi 21:14
Ruda: dla funkcji f zle policzyłam, ale ze mnie gapa
19 kwi 21:16
Ruda: Czyli przecinają się w punktach A (6,72) B (2,8 )
19 kwi 21:17
Kejt: w obydwu wychodzi y
2=2 y
1=14
19 kwi 21:20
Ruda: a, bo Ty podstawiasz do wzoru 3x−4 i x2−5x+8 taak ?
19 kwi 21:21
Ruda: Dziękuję Ci bardzo !
19 kwi 21:23
Kejt:
f(x)=3x−4
f(2)=3*2−4=6−4=2
f(6)=3*6−4=18−4=14
g(x)=x
2−5x+8
g(2)=2
2−5*2+8=4−10+8=2
g(6)=6
2−5*6+8=36−30+8=14

więc:
x
1=2
y
1=2
x
2=6
y
2=14
przyjmijmy, że te punkty to A i B:
A=(2;2)
B=(6;14)
19 kwi 21:25
Kejt: proszę
19 kwi 21:25