matura
K+K: kolejne zadanie
liczba x jest pierwiastkiem równania 2logx=log(4x−4), zaś z jest pierwiastkiem równania
33z+4/z−1=81.
a) wyznacz liczbę y,tak aby liczby x,y,z były trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
b)znajdź sumę sześciu początkowych wyrazów powyższego ciągu.
19 kwi 15:44
ICSP: 2logx = log(4x−4) x>0
x
2 = 4x − 4 ⇔ x
2 − 4x + 4 = 0 ⇔ (x−2)
2 = 0 ⇔ x = 2 (spełnia warunki)
81 = 3
4
porównując wykładniki:
| 3z + 4 | |
| = 4 ⇔ 3z + 4 = 4z − 4 ⇔ z = 8 |
| z−1 | |
mamy ciąg:
2,y,8
ma być geometryczny czyli:
y
2 = 16 ⇔ y = 4 v y = −4.
masz dwa ciagi spełniające warunki zadania:
2,4,8, q = 2
2,−4,8, q = −2
Znasz też wzór na sumę początkowych wyrazów wystarczy tylko policzyć.
19 kwi 15:49
K+K: zgadza się
19 kwi 15:54
ICSP: Już mi się po prostu nie chce wstawiać do wzorków bo to z podstawy nawet zrobią.
19 kwi 16:01
Ajtek: ICSP zerknij tu
92332 jak możesz

.
19 kwi 16:07