14 kwi 21:17
tempol :(: bardzo proszę, na innej stronie znalazłam :
Proste y=ax+b i y=cx+d są prostopadłe wtedy i tylko wtedy, gdy ac=−1 , zatem współczynnik
kierunkowy szukanej prostej musi być równy −
13.
Czyli to tak zawsze jest

że ta liczba przy x musi być odwrotna
14 kwi 21:24
uhu: a1*a2=−1 jeśli mają być prostopadłe i to jest zawsze −1
14 kwi 21:25
tempol :(: a jak równolegle
14 kwi 21:28
uhu: to a1=a2
14 kwi 21:29
tempol :(: no to nie rozumiem

jak byłby taki wykres funkcji liniowej f(x)=3x+2 jest prostą równoległą do prostej o jakim
równaniu? proszę powiedz mi na tym lub na innym przykładzie
14 kwi 21:32
uhu: do prostej o rownaniu y=3x + b
14 kwi 21:34
Maciuś: prostopadla f(x)=−u{1]{3} rownlolegla f(x)=3x+b
14 kwi 21:35
uhu: Jeśli masz że proste są równoległe lub prostopadłe to służy to zazwyczaj do wyliczenia "a"
14 kwi 21:35
Maciuś: f(x)=−13
14 kwi 21:35
tempol :(: nie rozumie

:( są tu jakieś wzory na tej stronie? nie będę was męczyć bo i tak pewnie nie
zrozumie
14 kwi 21:36
tempol :(: czyli do prostej o równaniu y=3x+b
prostopadła y=−
13 −1
a równoległa y=3x+1
14 kwi 21:38
Maciuś: posluchaj to jest prostsze niz myslisz masz wzo f(x)= 2x+4 rownolegla to ta ktora wpada
przecina ta prosta pod kątem prostym zamieniasz odwracasz to co stoi przy "x" czylu
12 i
| | 1 | |
zmieniasz znak ⇔− |
| x+4 np |
| | 2 | |
14 kwi 21:38
uhu: chodzi wyłacznie o "a" czyli to co stoi przy x zawsze, to "b" trzeba wyliczyć z czegoś innego,
zobacz prosta y=14x + (coś tam) równoległa jest do prostej y=14x + (inne coś tam)
14 kwi 21:40
tempol :(: Maciuś a w prostopadłej zmieniam to co stoi przy "x" ale wtedy będzie f(x)= −{1}{2} −1
14 kwi 21:43
tempol :(: Maciuś a w prostopadłej zmieniam to co stoi przy "x" ale wtedy będzie f(x)=−12 −1
14 kwi 21:43
Maciuś: podam ci kilka przykladow zebys zalapal
a) f(x)=2x+3 rownolegla f(x)=x+b np f(x)=2x+6 i ta prosta jest rownlolegla do 2x+3 bo przed x
stoi ta sama liczba
b0 f(x)= 12x+5 rownolegla f(x)=12x+20 koejna rownolegla do niej to f(x)=12x+234
f(x)=12x +123230
f(x)=12x +423232323
Rownolegla:
f(x)=3x+6 ⇒ f(x)=−13+6
f(x)=23+53 ⇒ f(x)=−123+66666343
14 kwi 21:44
tempol :(: uhu a skąd mam wziąźć to inne coś tam?
14 kwi 21:44
Maciuś: mam nadzieje że teraz wszystko zczaisz powodzenia i troche samozaparcia
14 kwi 21:44
Maciuś: to jest umowne wazne jest to co zaznaczylem na kolor jak to bedzie znaczy ze jest
prostopadla/rownolegla
14 kwi 21:45
Maciuś: zapamietaj że w prostopadlej ma byc rowne to co przy 'x' a w rownoleglej odwracasz .czyli
1ta liczba i zmieinasz znak
14 kwi 21:46
tempol :(: boże teraz to już nic nie rozumie
14 kwi 21:47
uhu: coś mi się zdaje że ty nie bardzo ogarniasz funkcje liniową i stąd problem ^^
14 kwi 21:48
Maciuś: proszę? bez obrazy ale wydaje mi sie ze brakuje ci wiary we wlasne sily wyjasnilem ci
najprosciej jak tylko mozna cos czuje ze przedszkolaka bym przytargal pokazal ktore sie
zamienia i by zczail chlopie tu nie ma wielkiej filozofii
14 kwi 21:49
Maciuś: podalem ci kurde tyle przykladow nie umiesz wyciagnac wnioskow? nawet ci zaznaczylem co sie
zmienia
14 kwi 21:50
tempol :(: Poczekaj zróbmy najpierw prostopadłą
ma być równe to co stoi przy x

to dlaczego jak masz funkcje liniową określoną wzorem f(x) = 3x+2 jest prostopadła do prostej
: x= −
13 x − 1

i tutaj odwracam i zmieniam znak to co stoi przy "x"
14 kwi 21:50
tempol :(: y=−13x−1
14 kwi 21:51
14 kwi 21:57
uhu: odwrotnie mu sie napisało jest tak jak ty mówisz
14 kwi 21:58
Maciuś: ok zacznijmy wszystko od poczatku zalezy mi zebys to zalapal
wiec tak funcja linipwa ma wzor ogolny y=
ax+b np y=[z[2]x+b widzisz te liczne ktora
zaznaczylem na zielono to jest te a i te a odgrywa tu najwazniejsza role cos jak super hero w
komiksie

uruchom wyobraznie aby funkcja byla rownolegla to super hero "a" np . do funkcji
y=
3x+4 jest rownolegla funkcja y=
3x+2523232323 ta liczna 2523323232 nie ma tu
znaczenia najwazniejsza jest ta super hero

wtedy ebdzie rownolegla
aby funcka byla prostopadla np y=
3x+14 to
a musi byc odwrocone i zmieniony znak
−13
czyli funkcja prostopadla bedzie y=
−13+232521513523523523523523523523523523623623
14 kwi 21:59
Maciuś: mam nadzieje ze nigdy nie zapomnisz "super hero" powodzenia
14 kwi 22:00
Maciuś: tam mialo byc rownolegla przepraszam moj blad
14 kwi 22:02
14 kwi 22:03
tempol :(: No teraz rozumiem

super hero the best

dzieki
14 kwi 22:03
tempol :(: wielkie dzieki dużo mi pomogłeś
14 kwi 22:03
tempol :(: Proste y=ax+b i y=cx+d są prostopadłe wtedy i tylko wtedy, gdy ac=−1
skąd wiem kiedy ac=−1

? zawsze w każdej funkcji liniowej prostej prostopadłej to tzw. B = −1?
14 kwi 22:05
Maciuś: chyba cos zle przepisales proste y=ax+b i y=cx+d sa prostopadle wtedy i tylko wtedy gdy a i
c=−1 tzn ze sa rowne nie szukaj jakis nowych twierdzen nie ma ustalonej wartosci b super hero
tylko tu ma znaczenie

powodzenia
14 kwi 22:10
Maciuś: rownolegle*
14 kwi 22:10
tempol :(: Wykres funkcji liniowej określonej wzorem f(x) = 3x+2 jest prosta prostopadłą do prostej o
równaniu :
a) y= −
13 x−1 <−− to jest dobra odpowiedź inne sa:
b)y=
13x+1
c) y=3x+1
d) y=3x−1
Czyli nie patrze się na tą liczbę B nigdy tylko na tą A super hero ma być albo ta sama jak jest
równoległa a jak prostopadła to odwrotna i ze zmianą znaku



jestem mądryyyyyyy
14 kwi 22:14
Maciuś: tak dokladnie jak bedziesz mial mozesz miec dodatkowo utrudnienie w postaci
prostopadla/rownolegla przechodzaca przez punk A(3,5) wtedy b nie mozesz wpisac jakie badz
zaraz cie odesle do zadania ktore tu przed chwila sie pojawilo
14 kwi 22:21
14 kwi 22:21
tempol :(: Dziekuje jeszcze raz rozumiem to i te zadania co mi wysłałeś też
14 kwi 22:40