Proszę o pomoc w przygotowaniu sie do matury :)
Justyna: Prosze o rozwiazanie i wytlumaczenie ponizszych zadan. Justyna

1) napisz rownanie prostej rownoleglej do prostej o rownaniu 3x −y−6=0 i przechodzacej przez
punkt (2,1)
2) wyznacz rownanie okregu o srodku w punkcie S=(3,−5) przechodzacego przez poczatek ukladu
wspolrzednych,
3) odczytaj wspolrzedne wierzcholka paraboli f(x)= −2(x+6)
2 −4
4) podaj wspolczynnik kierunkowy prostej l prostopadlej do prostek k : y= −2/3x +5
14 kwi 22:02
uhu: 1) y=3x+b → 1=6+b →b=−5 → y=3x−5
14 kwi 22:05
uhu: 2) (x−3)2 + (y+5)2 = r2 i podstawiasz (0,0)
14 kwi 22:07
Maciuś: 1) przekształć sobie do ogolnej postaci y=3x−6 A(2,1) gdize 2 to wspolrzedna x 1 wspolrzedna y
aby funkcja byla rownolegla wpolczynnik a musi pozostac bez zmian czyli y=3x+b musimy znalesc
dla jakiego b ta fukcja przechodzi przez owy punkt 'A' podstawiamy do tego rownania nasz
wpolrzedne x i y y=3x+b⇔1=3*2+b ⇒ 1=6+b ⇒ −5=b wracamy do rownania i wstawiamy pod b −5
y=3x−5
14 kwi 22:07
uhu: 3) wzór funkcji w postaci kanonicznej a(x−p)2 + q (p,q) współrzędne wierzchołka → (−6,−4)
14 kwi 22:08
Justyna: dziekuje
14 kwi 22:09
uhu: a 4) − 23 * a = −1 warunek na prostopadłość 2 prostych → a=32
14 kwi 22:12