Pomocy
Miłosz: ETA POMÓŻ PROSZĘ Dany jest ostrosłup
prawidłowy trójkątny. Krawędź podstawy ostrosłupa jest równa 12, krawędź boczna jest nachylona
do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 60°.
a) Wyznacz pole przekroju ostrosłupa płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i
nachyloną do niej pod kątem o mierze 30°.
b) Wyznacz cosinus kąta ściany bocznej przy podstawie tego ostrosłupa.
12 kwi 17:52
Wojteq66: Wykonaj sobie jakiś rysunek pomocniczy (
https://matematykaszkolna.pl/forum/76216.html) aby lepiej zobrazować. Trojkąt równoboczny, więc
wyliczenie wysokości samej podstawy nie stanowi problemu:
| | a √3 | |
hp= |
| = 6√3 − wysokość trójkąta w podstawie |
| | 2 | |
Teraz wykorzystaj fakt, że wysokości przecinają się w takim trójkącie dzieląc się w stosunku
2:1.
Czyli masz:
x= 4
√3 − długość tej dłuższej częsci wysokości w podstawie ostrosłupa
Można wyliczyć wysokość ostrosłupa z tg,
h0=4
√6 − wysokośc ostrosłupa
**********
Licząc krawędź boczną ostrosłupa, nazwijmy ją "c" , otrzymujemy z twierdzenia Pitagorasa :
48+96=c
2
c=12
Czyli wychodzi nam że zarówno krawędź podstawy jak i krawędź boczna są równe= 12
Z czego można wywnioskować że ściana boczna to również trójkąt równoboczny, więc rysująć
wysokość trójkąta który ma 60stopni, dzielisz ten kąt na pół, więc masz po 30 (podpunkt a
zadania).
Więc wysokość w trójkącie na ścianie bocznej, będzie równa tyle samo co trójkąt podstawy:
h2=h1= 6
√3
| | a2√3 | |
Mhm więc jeśli mamy obliczyć pole przekroju, no to P= |
| = 36√3 [j2] |
| | 4 | |
Podpunkt b robiłbym z twierdzenia cosinusów.
Bardzo możliwe że gdzieś skopałem, więc poczekaj na
Etę
12 kwi 19:18
Miłosz: Dzięki

lecz już jest błąd złe pole i wydaje mi się że krawędź boczną źle wyznaczyłeś
12 kwi 19:26
12 kwi 19:49
ICSP: Nie ten temat

12 kwi 19:51
12 kwi 19:55
Artur: Eta mam pytanie do Ciebie...
12 kwi 19:58
Eta:
Zależy jakie? ......
12 kwi 19:59
Eta:
A gdzie jest bukiet kwiatów ?
12 kwi 20:00
Artur: yy chodzi o twierdzenie...

bo coś mi świta w głowie, a nie wiem czy dobrze....
coś tam ze suma liczby i jej odwrotność jest zawsze większa /równa 2? jest takie twierdzenie?
czy to tylko moje wymysły?
12 kwi 20:01
ICSP: Eta ja też bym miał małą proźbę
12 kwi 20:02
Artur: A może woli buziaka
12 kwi 20:02
Eta:
jest
12 kwi 20:02
Artur: hmm a co to za prośba?

jak z moim twierdzenie? wypada Maturzyście zapominać twierdzen 30 dni
przed Maturą
12 kwi 20:02
Artur: ok. Dziękuje!
12 kwi 20:04
ICSP: zakładam ze nie uznajesz pomagania przez gg
12 kwi 20:05
Eta:
Dzięki
Artur
12 kwi 20:06
ICSP: Eta
12 kwi 20:08
Eta:
Nie mam gg >>>>>>>>
12 kwi 20:13
ICSP: Jak to nie:( Nie założysz
12 kwi 20:15
Eta:
12 kwi 20:15
Miłosz: dziękuje Eta za pomoc
12 kwi 21:46
Eta:
@
ICSP ........ pro
śbę

bo pro
sisz , a nie pro
zisz
13 kwi 01:27
Eta:
13 kwi 18:58
ICSP: haha przypomniała sobie i teraz będzie mnie męczyć
13 kwi 18:59
Eta:

13 kwi 19:00
ICSP: Tak nawiasem to maila też nie masz?
13 kwi 19:03
Eta:
a maaaaaam
13 kwi 19:04
ICSP: to może się jakoś dogadamy
13 kwi 19:04
Eta:
mam zazdrosnego "fac
eta"
13 kwi 19:05
ICSP: tylko że jak tutaj podasz to wszyscy zaraz zaczną ci wysyłać maile z zadaniami

Jakieś pomysły?
13 kwi 19:06
ICSP: to proponuję zrobić tak:
1. Zacznij grac w plemiona na świecie 51.
2. Zaproszę ciebie do plemienia z wewnętrznym forum

3. Wszyscy będą szczesliwi

13 kwi 19:07
Eta:
Hmmm , bez pomysłu , ........ daj swoje
13 kwi 19:09
ICSP: To mój pomysł jest zły?
13 kwi 19:10
Eta:
Nic z tego nie "kumam"
13 kwi 19:11
Eta:
Zapomniałeś,że jestem w "gimnazjum" ?
13 kwi 19:12
13 kwi 19:15
ICSP: Nawet przedszkolak w poziomie wiedzy może przewyższyć licealistę wiec wyznacznik gimnazjum czy
liceum nie jest żadnym wyznacznikiem.
13 kwi 19:16
ICSP: To jak będzie

13 kwi 19:21
13 kwi 21:11