skracanie wyrazen wymiernych
pięta achillesa: skracanie wyrażeń wymienych
x2−x−12
_______
x2−5x+4
10 kwi 15:23
Dawid: dajesz caly czas podobne zadania ? tzn ze nie wyciagasz wnioskow ?
10 kwi 15:24
10 kwi 15:27
jarolcia: x2 − x− 12 = (x+3)(x−4)
Δ=1+48 czyli √Δ=7
x1=−3 lub x2=4
x2−5x+4 = (x−1)(x−4)
Δ=25−16=9 √Δ=3
x1=1 lub x2=4
po skróceniu otrzymujemy
(x+3)/(x−1)
10 kwi 15:28
Dawid: jarolcia to nie jest jego pierwsze zadanie a mysle ze ta stronka nie jest po to zeby odrobic za
kogos prace domowa tylko zeby wytlumaczyc jak ktos czegos nie rozumie ...
10 kwi 15:29
Dawid: no chyba ze to tylko moje bledne odczucie ... to sory..
10 kwi 15:30
pięta achillesa: Oj Dawid matma jest dla mnie trudna
10 kwi 15:32
Dawid: szkoda tylko ze nie probujesz nawet zrozumiec tego co ktos pisze tylko bez zastanowienia dajesz
kolejne niemal takie same zadania.
10 kwi 15:33
Dawid: zreszta czym ja sie przejmuje skoro to nie ja bede mial problemy potem przez brak takiej
podstawowej wiedzy..
10 kwi 15:36