mysza: wielomiany. podaj rozwiązanie nierówności( x3 − 18) (x3 + 1)<0
9 kwi 14:47
9 kwi 14:59
mysza: ale to nie powinno być tak, że pierw rozkładamy na czynniki, potem wyznaczamy pierwiastki i ich
krotność?
9 kwi 15:04
M4ciek: No tak , ale musisz to chyba rozpisac

A dopiero pozniej wyznaczyc pierwiastki , a pozniej
ich krotnosc , a pozniej narysowac , a pozniej napisac przedzial
9 kwi 15:06
mysza: a mogę zrobić to tak:
(x − 12) (x +12) (x+12) (x+1)(x+1)(x+1)<0
x=12 −jednokrotny
x=−12− dwukrotny
x=−1−trzykrotny
?
9 kwi 15:10
ICSP: nie myl wzorków:
(a−b)3 od a3 − b3 bo to dwa różne wzory.
9 kwi 15:12
;): x3 + 1 = (x + 1)(x + 1)(x + 1) ? Z Twojego zapisu tak wynika a to jest nie prawda
9 kwi 15:12
mysza: to czyli jak ja mam to zrobić? zacznie ktoś przykład żeby mi pokazać?
9 kwi 15:14
;): x3 + 1 = (x + 1)(x2 − x + 1)
9 kwi 15:16
mysza: czyli z pierwszego nawiasu wynika, że x=−1 a z drugiego licząc deltę nie otrzymujemy żadnego
rozwiązania tak?
9 kwi 15:19
;): Tak bo widać że przyjmuje tylko wartości dodatnie
9 kwi 15:21
mysza: dzięki wielkie

to teraz muszę poprawić część zadania domowego
9 kwi 15:21