Horsemen: Na okręgu o równaniu x 2+y 2=1 wyznacz taki punkt M=(x,y), aby wyrażenie 3x+4y
miało jak największą wartość. Bardzo prosiłbym o szybką odpowiedź, jakieś wskazówki -
jakby się dało to jeszcze dzisiaj. Z góry dziękuję.
2 kwi 18:32
b.: Można np. tak: punkty okręgu spełniają
y =
√1-x2
lub
y= -
√1-x2.
Ten drugi przypadek można pominąć, bo dla y=
√1-x2 otrzymamy zawsze >=
wartość wyrażenia 3x+4y niż dla y=-
√1-x2.
Czyli maksymalizujemy wyrażenie 3x+
√1-x2 dla x z przedziału [-1,1], to można zrobić
licząc pochodną...
387
2 kwi 19:28
b.: Można też tak, chociaż nie wiem, czy tak się robi w liceum

chodzi o maksymalizację wyrażenia 3x+4y = (3,4) o (x,y)
(iloczyn skalarny wektorów (3,4) i (x,y))
Mamy
(3,4) o (x,y) = | (3,4)| * |(x,y)| * cos α =
= 5 *
√x2+y2 * cos α =
= 5 cos α
gdzie α jest kątem między wektorami (3,4) i (x,y).
Największą wartość dostaniemy, gdy α=0, czyli gdy wektory są równoległe
i mają taki sam zwrot, tzn. (x,y) = β(3,4) dla pewnej β>=0.
Ponieważ x
2+y
2 =1, dostajemy stąd 9β
2 + 16β
2 = 1, czyli β=1/5,
czyli x=3/5, y=4/5, a max wartość wyrażenia to 5.
2 kwi 19:33
Nuk:

Interpretacja geometryczna, bez pochodnych i wektorów, jedynie obliczenia odrobinę czasochłonne
3x+4y=k, gdzie k to największa suma. Stąd:
y=−
34x+
k4
Szukamy więc prostej równoległej do y=−u{3/4} stycznej do okręgu opisanego w zadaniu, o jak
największym k.
Po podstawieniu do równania okręgu i zażądaniu Δ=0 otrzymujemy k=5 ∨ k=−5. Odrzucamy drugi
przypadek, gdyż k ma być jak najwieksze.
Dla k=5 otrzymujemy x=
35, y=
45, współrzędne szukanego punktu M.
23 lut 10:53